NavMenu

Kraš manje profitabilan od Jafe i Bambija

Izvor: Politika Nedelja, 03.11.2019. 16:47
Komentari
Podeli
(Foto: seyephoto/shutterstock.com)
Hrvatski konditorski brend Kraš, čije su akcije u poslednja dva meseca utrostručile vrednost od kada je srpski biznismen Nebojša Šaranovć, preko svoje firme "Kappa star" počeo da ih kupuje, objavio je rezultate poslovanja za treći kvartal i prvih devet meseci, koji su u skladu sa višegodišnjim trendom. Ova kompanija je u tom periodu ostvarila neto dobit od 18,5 miliona kuna (2,4 mil EUR), što je za 9,8% više u odnosu na isti period prošle godine.

Konsolidovani prihodi iznosili su 704,4 miliona kuna (94,4 mil EUR), što je rast od 1,7% u odnosu na isto razdoblje lani, dok su ukupni rashodi povećani za 1,6%, na 682,8 miliona kuna (91,5 mil EUR).

Po podacima iz finansijskog izveštaja, prihodi od prodaje su iznosili 696 miliona kuna (93 mil EUR), od čega je porihod na domaćeg tržištu iznosio 381,3 miliona kuna (51 mil EUR), a prihod od prodaje u inostranstvu 315 miliona kuna (42,2 mil EUR).

Gledano po tržištima, količinski rast prodaje beleži domaće tržište i to od 5,1 % kao i izvoz na regionalna tržišta BiH, Makedoniju, Srbiju i jugoistočnu Evropu, navodi se u izveštaju.

Broker Nenad Gujaničić, iz brokerske kuće Momentum Securities kaže da ova kompanija generiše veoma nisku profitabilnost, što je verovatno posledica same upravljačke i vlasničke strukture.

Kraš loše stoji?

- Profitne margine "Kraša" su prilično slabe s obzirom na prirodu ove delatnosti, što govori da menadžment ne može ili ne uspeva da kontroliše troškove. Tako je u proteklih nekoliko godina margina poslovne (operativne) dobiti bila od četiri do šest procenata, dok će ove godine verovano biti i slabija. Slično, margina neto profita u proseku je bila na nivou od dva do tri procenta – kaže Gujaničić.

Ako bi se poslovanje uporedilo sa sličnim konditorskim brendovima, moglo bi se zaključiti da "Kraš" lošije stoji. Sagovornik Politike navodi primer požarevačkog "Bambija", koji je u poslednje dve godine imao marginu poslovne dobiti od preko 20%, dok je margina "Jafe" (koja je u vlasništvu Šaranovića) bila je u rasponu 11 do 13%.

- I neto profitne margine su bile znatno iznad "Krašovih": "Bambi" je u proseku ostvarivao neto profitnu marginu 17-18 procenata, a "Jafa" oko 10-11% – dodaje Gujaničić.

Trenutna tržišna vrednost "Kraša" (na ceni od 1.050 kuna po akciji) je oko 210 ml EUR, što je prilično skupo gledajući trenutne poslovne rezultate, smatra on.


Na pitanje zašto je "Kraš" interesantan Nebojši Šaranoviću ako poslovni rezultati kompanije nisu sjajni i zašto ulaže veliku sumu novca u akcije, Gujaničić kaže:

- Kad je cena preuzimanja ovako visoka, to jedino može da znači da potencijalni novi vlasnik veruje da će pod njegovom upravom efikasnost kompanije, odnosno krajnji rezultat biti daleko bolji.

Prema podacima sa Zagrebačke berze, najviše akcija ima "Mesna industrija braće Pivac" 30,73. Potom sledi "Kappa star" Nebojše Šaranovića sa 24,59, koja će, kad bude stekla 25 odsto po zakonu morati da objavi ponudu za preuzimanje.

Mesna industrija "braće Pivac" objavila je ponudu za preuzimanje, jer su imali tu obavezu, budući da su nameru iskazali ranije, pre nego što je Šaranović ušao u igru. Spremni su da plate samo 430 kuna po deonici (57,7 EUR). Ta ponuda će trajati do 23. novembra. Mada je verovatnoća da ta ponuda uspe, budući da akcije sada na berzi vrede 1.050 kuna (140,8 EUR).

Bilo kako bilo, po njenom isteku, braća Pivac će moći slobodno da kupuju akcije na berzi i da se uključe u otvorenu borbu sa Šaranovićem, Piše Politika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.