Izvor: Tanjug | Nedelja, 03.11.2019.| 16:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Objavljen ugovor za Trg republike, cena radova 768,3 miliona dinara

(Foto: Beograd.rs)
JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda objavila je u petak 1. novembra, Ugovor za radove na uređenju Trga republike, prema kojem su radovi na rekonstrukciji Trga ugovoreni u neto vrednosti od 768.262.900,91 dinara i sa rokom završetka od 420 dana od uvođenja izvođača u posao.

Radovi na preslaganju kocki na kolovozu oko Trga koji su završeni su, izvedeni su o trošku izvođača radova, a Direkcija već sada raspolaže sigurnim podacima da će cena radova po konačnom obračunu biti niža od ugovorene, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.


Obaveza izvođača radova bila je i da obezbedi tehničko osoblje i tehnički kapacitet koji će biti angažovani 24 sata za sve vreme realizacije ugovora.

Kvalitet izvedenih radova obezbeđuje se sa dodatnih 76,8 miliona dinara vrednom bankarskom garancijom za otklanjanje nedostataka u garantnom periodu, koja će važiti tri godine.

Rekonstruisana je površina od blizu 1,5 hektara, sa koje je uklonjeno preko 150 žardinjera i betonskih kocki u cilju dobijanja otvorenog multifunkcionalnog i pristupačnog prostora, navodi se. Na čitavom prostoru Trga ugrađene su kamene ploče i kocke različitih dimenzija, kako bi se razdvojile saobraćajne i pešačke površine. Novo javno osvetljenje, osim funkcionalne, ima i dekorativnu namenu, a boje i intenzitet svetla pogodni su za različite manifestacije.

Na pešačkom delu trga ugrađeno je 4.609,6 kvadratnih metara granitnih ploča tipa "tonalit" i 4.383,69 kvadratnih metara kocki od jablaničkog granita.

Na saobraćajnim površinama trga ugrađeno je 4.009,81 kvadratni metar kocki od jablaničkog granita koji se koristi za uređenje trgova u regionu i kod nas i čije je poreklo potvrđeno u izveštaju Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ispod saobraćajnice se nalazi preko metar nosivih slojeva, što omogućava planiranu frekvenciju vozila preko Trga Republike.

Za osvetljenje ugrađeno je više od sto novih svetiljki, koje su predviđene za rad u sistemu daljinskog upravljanja i kontrole javnog osvetljenja. Nova javna rasveta obezbeđuje osvetljenje platoa, pešačkih staza sa bočnih strana platoa, scensku i dekorativnu rasvetu, osvetljenje Spomenika knezu Mihailu i saobraćajnog potesa Kolarčeva-Makedonska.

Na pešačkim delovima Trga zasađeno je 27 novih stabala i zajedno sa već postojećim, tako da se sada na Trgu nalazi 53 stabla na potesu Vasina-Makedonska-Kolarčeva.

Tokom radova restauriran je postament spomenika knezu Mihailu i četiri kandelabra uz njega. Radovi na čišćenju i konzervaciji same konjaničke skulpture nisu bili predmet ovog ugovora, te se posao obavlja kroz zasebnu javnu nabavku u kojoj je u toku procedura zaključenja ugovora sa odabranim ponuđačem.

Tokom uređenja zamenjeno je i rekonstruisano oko 250 metara vodovodnih i kanalizacionih cevi, kao i elektroenergetska i telekomunikaciona mreža.

Projekat rekonstrukcije Trga republike urađen je prema prvonagrađenom radu na urbanističko-arhitektonskom konkursu sprovedenom 2015. godine, a javna nabavka za izvođenje radova sprovedena je sredinom prošle godine. U otvorenom postupku javne nabavke ponude su dostavila dva ponuđača, od kojih je Strabag bio povoljniji i sa kojim je zaključen ugovor za uređenje Trga republike, navodi se u saopštenju.

Do kraja godine, Direkcija će sa izvođačem napraviti konačan obračun cene kada se utvrde svi viškovi i manjkovi radova kao i nepredviđeni radovi, navodi se u saopštenju.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda već sada raspolaže sigurnim podacima da će cena radova po konačnom obračunu biti niža od ugovorene.

Ugovor možete preuzeti ovde:


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.