Izvor: Nezavisne novine | Petak, 01.11.2019.| 13:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Banjaluka dobija novu Gospodsku ulicu - U planu i veći trg kod Kraša

Banjaluka (Foto: banjaluka.rs.ba)
Na međunarodni konkurs za novi izgled centralne gradske zone prijavilo se dvoje arhitekata, a grad će ovim planom transformacije gradskog jezgra dobiti novu Gospodsku ulicu, rekli su u Odeljenju za prostorno uređenje.

Slobodan Stanarević, načelnik Odeljenja za prostorno uređenje, rekao je da će grad dobiti novu Gospodsku ulicu, samo dosta veću od postojeće.

- Dobićemo novu Gospodsku ulicu, koja će biti dosta veća, ali ćemo se truditi da zadržimo isti ugođaj kao i u staroj Gospodskoj ulici - kazao je Stanarević.

Dodao je da su iz ovog odeljenja dali smernice kako ovaj prostor gradskog centra, od stare autobuske stanice do sedišta Puteva RS, treba da izgleda.

- Očekujemo da se obrati posebna pažnja na spoljašnje uređenje, odnosno na parter koji se nalazi između objekata. Dali smo smernice da mora biti zelenih površina, vodenih površina kao i popločavanja - kazao je Stanarević.

Istakao je da će grad dobiti i novi gradski trg, na prostoru parkinga kod Kraša, jer je, prema njegovim rečima, Trg Krajine prilično mali.

- Na Krašovom parkingu dobićemo jednu trgovsku površinu, na kojoj će se održavati manifestacije. Banjaluka ima najmanji trg u centru, a sada ćemo dobiti drugi trg - objasnio je Stanarević.

Istakao je da je takođe planirana izgradnja spomenika Stepi Stepanoviću, kao i površina na kojoj će biti podignut spomenik palim borcima vojske RS.

- Na potezu do "rupe" biće izgrađen niz stambeno-poslovnih objekata - objasnio je Stanarević.

Dodao je da su iznenađeni slabim odzivom na konkurs, koji je trebalo da bude zatvoren u ponoć, posebno ako se uzme u obzir da je na međunarodni konkurs za izgradnju mosta u Docu stigla 31 prijava.

- Možda je razlog zato što je u pitanju veći obuhvat poslova - rekao je Stanarević.

Konkurs za transformaciju jezgra grada, od Ulice Nikole Tesle do Ulice Vase Pelagića, raspisan je sredinom jula, a najbolji rad biće nagrađen sa 24.000 EUR.

Radove ocenjuje konkursna komisija, u kojoj je, uz domaće stručnjake, i ugledni italijanski arhitekta Renato Rizi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.