NavMenu

U Francuskoj završena gradnja najveće plutajuće solarne elektrane u Evropi

Izvor: Energetski portal Petak, 01.11.2019. 12:55
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
U Francuskoj je završena izgradnja najveće plutajuće solarne elektrane u Evropi. U gradu Piolencu, nedaleko od Avinjona, na jugu Francuske, koji je poznat po ukusnoj hrani i dobrom vinu, razmatrali su na koji način bi mogli da iskoriste veštačko jezero koje jenapravljeno na mestu gde je nekad bio kamenolom.

Obale jezera, koje zauzima 50 hektara površine, nisu pogodne za rekreaciju niti za kupanje, te se pre gotovo cele decenije javila ideja da se površina jezera prekrije solarnim panelima i na taj način efikasno iskoristi.

Time bi ovo mesto dobilo najveću plutajuću solarnu elektranu u Evropi od čak 47.000 solarnih panela. Dodatni razlog važnosti ovog projekta leži u tome što je refleksija sunčevih zraka mnogo veća na solarnim panelim postavljenim na vodenoj površini nego na kopnu.

Projekat solarne elektrane snage 17 MW pod nazivom O’MEGA1 započet je 2014. godine. Očekuje se da na godišnjem nivou snabdeva energijom gotovo 5.000 domaćinstava i ujedno da se izbegne emisija više od 1.000 tona ugljen-dioksida.


Izgradnja ove solarne elektrane doprinela je i upošljavanja lokalnog stanovništva njihovim učešćem u projektu, kao i jačanju kolektivne svesti o važnosti borbe protiv klimatskih promena.

Za sada ovakav tip "vodenih" solarnih elektrana postoji u Kini i Japanu. Kineska kompanija Akuo Energy je bila partner Francuskoj u ovom projektu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.