Izvor: eKapija | Petak, 01.11.2019.| 11:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Digitalna zajednica traži odlaganje izmena zakona o paušalu - Predložene mere podstiču odlazak IT stručnjaka iz Srbije

Ilustracija (Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)
Digitalna zajednica uputila je otvoreno pismo povodom izmena Zakona o porezu na dohodak građana koje se odnose na sticanje statusa paušalaca. Oni su pozvali premijerku Anu Brnabić i ministra finansija Sinišu Malog da privremeno zaustave donošenje predloga Zakona i započnu dijalog na temu izmena poreskog sistema sa reprezentativnim predstavnicima svih činilaca digitalnog ekosistema.

U pismu se navodi da je nakon objavljivanja Testa samostalnosti i predloženih izmena Zakona o porezu na dohodak građana, stručna javnost digla glas protiv ovih mera i izrazila spremnost na razgovore sa inicijatorima gorepomenutih izmena.

Oni su podsetili da je Specifikaciju Digitalne zajednice podržalo preko 800 potpisnika, a svoj doprinos razgovorima na temu uvođenja novog zakona dalo je preko 1.350 učesnika rasprave na online kanalu.

- Potpisnici Specifikacije i druga zainteresovana lica, preduzetnici i predstavnici kompanija digitalnog ekosistema bili su prisutni na otvorenim razgovorima povodom usvajanja izmena Zakona u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu, iniciranih i organizovanih od strane Vlade Republike Srbije - navodi se u pismu.

Ovom prilikom Digitalna zajednica je izrazila zabrinutost kroz navođenje pet spornih tačaka koje se tiču najavljenih izmena Zakona o porezu na dohodak građana.

Kao prvi problem ističe se mogućnost nastanka pravne i poslovne nesigurnosti uz onemogućavanje daljeg rasta i razvoja. Prema njihovim rečima, umesto jednakih uslova za sve, odredbe predloga Zakona unose podele i diskriminaciju u industriju, pravnu i poslovnu nesigurnost u domaće preduzetništvo i onemogućavaju dalji rast i razvoj domaće digitalne industrije, a posebno industrije informacionih tehnologija.

- Dodatno, test samostalnosti, koji većinski (7 od 9) čine opisni a ne precizni kriterijumi, dozvoljava preveliku slobodu tumačenja bilo kojoj strani. Kao takav, on je potpuno neprihvatljiv kao mera diskriminacije samostalnosti preduzetnika - stoji u otovorenom pismu

Predlagačima zakonskih izmena postoavljaju pitanje i šta će se događati nakon perioda prilagođavanja od tri godine.

- U prilog kreiranju pravne i poslovne nesigurnosti govori i činjenica da predstavnici Vlade nemaju odgovor na pitanje šta se dešava nakon perioda prilagođavanja od tri godine. Smatramo neprihvatljivim da oni koji predlažu zakon i stoje iza njega, ne znaju koji su njegovi dugoročni efekti i koraci nakon što do izmena Zakona dođe - navodi se.

Kako dalje stoji u otvorenom pismu, predstavnici Vlade nisu dali razloge za hitno uvođenje ovih mera i nisu pokazali spremnost za odlaganje usvajanja novog Zakona uprkos negativnim reakcijama stručne javnosti na kontekst, brzinu uvođenja novih mera i netransparentnost konsultacija koje je Vlada sprovodila tokom čitave godine sa pojedinim akterima iz industrije.

- Podsećamo da su informacije o izmenama zakona dostupne javnosti tek mesec dana, a od najavljenog usvajanja po hitnom postupku i primene Zakona nas deli samo nekoliko meseci. Samim tim, tehnološkoj zajednici nije dato dovoljno vremena da reaguje.

Članove Digitalne zajednice posebno zabrinjave kriminalizacija IT profesionalaca odnosno izjave predstavnika Vlade i Ministarstva finansija da IT preduzetnici trenutno posluju van važećih zakona Republike Srbije.

- Načelo fakticiteta, na koje se Vlada i njeni predstavnici pozivaju, shvatamo ali ne razumemo kriminalno etiketiranje preduzetnika u IT industriji. Dodatno, osuđujemo kampanju koja se trenutno sprovodi u medijima a koja, pored promocije predloženih izmena Zakona, pokušava da u široj javnosti predstavi IT preduzetnike kao građane koji izbegavaju svoje obaveze prema državi i društvu.

Sve ovo moglo bi da ima kao posledicu odlazak IT stručnjaka iz Srbije, kažu u Digitalnoj zajednici.

- Digitalna zajednica izražava duboku zabrinutost za lako predvidive posledice uvođenja predloženog zakona na digitalni ekosistem i ekonomiju Srbije, čiji rast doprinosi čitavom društvu kroz direktne i indirektne injekcije svežeg kapitala u državni budžet. Negativni efekti koji mogu biti neposredno vidljivi su: odliv mozgova i iseljavanje stručnog kadra, smanjenje konkurentnosti domaće IT industrije i finansijska nesigurnost preduzetnika. Pored toga, predlog Zakona omogućava monopolizaciju domaćeg digitalnog ekosistema i narušava pravo konkurencije.

Oni su pozvali na dijalog između Vlade i onih na čije poslovanje izmene ovog Zakona imaju najveći uticaj.

- Pozivamo na odlaganje usvajanja predloženih izmena Zakona, dok se ne uspostavi dijalog između Vlade i predstavnika zainteresovane stručne javnosti - zaključuje se u otvorenom pismu.

Organizacija Digitalna zajednica objavila je sredinom oktobra saopštenje u kom izražavaju zabrinutost povodom najavljenih izmena Zakona o porezu na dohodak građana.

Podsetimo, Vlada Srbije najavila je izmene Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje koji će sadržati test samostalnosti preduzetnika paušalaca. Test samostalnosti, kako je najavljeno, sadržaće devet kriterijuma kojim bi se proveravala samostalnost preduzetnika u odnosu na nalogodavca, a opširnije o tome ko će rešavati test i šta čeka one koji ne prođu, čitajte u posebnoj vesti.

Nikola Jovanović direktor odeljenja za poresko savetovanje međunarodne savetodavne, konsultantske i revizorske kompanije Confida, za naš portal pojasnio je kriterijume u testu samostalnosti, a opširnije o tome, čitajte u posebnoj vesti.

Vlada Srbije najavila je poreski podsticaj za novo zapošaljavanje u kompanijama koji povećavaju broj zaposlenih, uključujući i zapošljavanje maldih koji tek ulaze na tržište rada, kao i pravnu sigurnost u pogledu poresko-pravnog tretmana prilikom angažovanja preuzetnika. Na izradi novog paketa mera olakšica koje će pratiti test samostalnosti učestvovali su Inicijativa Digitalna Srbija i Vojvođanski IKT klaster, a opširnije o olakšicama, čitajte u posebnoj vesti.

Odgovore o predloženim merama pokušali smo da dobijemo i od Ministarstva finansija, ali do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili nikakav komentar, niti bliže objašnjenje navedenih kriterijuma. Bez komentara su i u Poreskoj upravi kojima smo takođe uputili pitanja u vezi sa najavljenim izmenama angažovanja paušalaca.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.