Izvor: eKapija | Petak, 01.11.2019.| 12:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ovako će izgledati rekonstruisani Trg u Subotici sa novom fontanom

Budući izgled Trga i Zelene fontane (Foto: Grad Subotica)
Grad Subotica raspisao je tender za rekonstrukciju i izgradnju Zelene fontane, kao i okolni prostor Trga posle rušenja postojeće fontane. tender je otvoren do 21. novembra. Na pripremi terena Trga potrebno je demontirati i porušiti postojeću Zelenu fontanu sa svim podzemnim instalacijama i okolnim platoom, zatim podići postojeće popločanje i gde je potrebno srušiti podlogu postojećeg popločanja, kao i izmestiti postojeće instalacije gde je potrebno.

Rekonstrukcijom će i čuvena "Žolnai" keramika otići u istoriju, budući da je projektom predviđeno popločavanje od više vrsta "Semmelrock" kocki, granita i betonskih kocki po uzoru na postojeće.

Projektom je predviđena izgradnja u tri faze.

Prva faza obuhvata sve radove u vezi sa izvođenjem parterne fontane, sa tehničkom etažom, popločanje trga, žardinjere. Druga faza obuhvata radove vezane za izvođenje Rainbow-jetova dok su trećom fazom obuhvaćeni radovi za izvođenje bazena sa mirnom vodom. Opširnije o tome, čitajte u posebnoj vesti.

- Kada je reč o rekonstrukciji Trga, na jugozapadnoj strani Trga projektovano je nekoliko žardinjera. Tri velike i tri male žardinjere raznoliko tretirane u smislu materijalizacije i hortikulturalne opreme. Oblik svih žardinjera je segment kružnog isečka. Velike žardinjere su predviđene za sedenje, jer se sa gornje strane oblažu drvetom. Na svojoj najkraćoj strani tj. prema fontani predviđene su klupe sa naslonom, dok su sa ostalih strana predviđene klupe sa prekidom i bez naslona - kažu za eKapiju iz Gradske uprave u Subotici.

Obloga žardinjera je poliranim granitom koji se lepi u cementni malter. Sve drvo koje se koristi u izradi klupa i raznih obloga je tvrdo drvo, hrastovina, koja se zaštićuje impregnacionim bojama.

Na severoistočnoj strani Trga projektovane su žardinjere u kombinaciji sa po dve bočne klupe koje su pravougaonog oblika. Žardinjere i klupe su od armiranog betona. Klupe su popločane drvenim elementima od tvrdog drveta.

Na južnoj strani "kružne staze" projektovane su samostojeće klupe. Ove klupe imaju osnovnu konstrukciju od metala, a sedenje je na elementima od tvrdog drveta.

Na određenim mestima projektovano je postavljanje posuda za otpad, zaštitnih stubića, reklamnog stuba i štitnika za postojeća drva. Predviđeno je 13 posuda za otpad po uzoru na postojeće posude koje su postavljene u centru grada. Umesto starog betonskog reklamnog stuba predviđena je instalacija višenamenskog reklamnog stuba.

- Posebna pažnja je posvećena osvetljenu Trga i fontane. Na trgu je predviđena instalacija 15 stilskih kandelabera - kažu iz Gradske uprave.

I. Milovanović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.