NavMenu

Aerodrom na Čeneju dobija betonsku pistu - Novi Sad priprema uređenje vazdušne luke

Izvor: Blic Ponedeljak, 26.10.2009. 12:29
Komentari
Podeli

(Foto: Teodora Brnjoš)

Iako je po pompeznom otvaranju preduzeća Aerodrom "Čenej" pre pet godina priča o izgradnji prvog komercijalnog aerodroma u Vojvodini utihnula, gradske vlasti Novog Sada naložile su javnim preduzećima da pripreme dokumentaciju potrebnu za uređenje vazdušne luke. Kad bi izgradnja tornja i betonske piste na Čeneju mogla da počne, niko se još ne usuđuje da kaže, ali se u gradu nadaju da bi već naredne godine mogli da završe pripremu dokumentaciju i konkurišu za kredit nekog od evropskih fondova.

- Od kada je 2004. godine osnovano javno preduzeće, koje inače nikada nije zaživelo i postoji samo na papiru, ništa nije urađeno na ovom značajnom projektu, pa je sada neophodno mnogo toga nadoknaditi. Održana je serija sastanaka predstavnika grada, Aerokluba "Čenej", Zavoda za izgradnju grada i "Urbanizma". Dogovoreno je da najpre pustimo "Urbanizam" da popiše parcele na kojima se nalazi aerodrom, utvrdi njihovo vlasništvo i napravi predlog za otkup ili eksproprijaciju - priča Siniša Bubnjević, član Gradskog veća zadužen za saobraćaj.

Dok u "Urbanizmu" popisuju parcele i kontaktiraju njihove vlasnike, Uprava za saobraćaj traga za projektantskom kućom licenciranom za revidiranje projekta aerodroma urađenog pre 10 godina. Firma "Aeroinženjering" iz Beograda, kojoj je ovaj posao prvi put poveren, više ne postoji.

- Neophodno je da utvrdimo i šta će se dogoditi sa javnim preduzećem osnovanim pre pet godina - kaže on.

Tek nakon toga, objašnjava on, direktor buduće firme moći će da se obrati direkciji za kontrolu leta i pokuša da izdejstvuje dozvole za aerodrom, a potom, uz pomoć grada i sa već izrađenom dokumentacijom, da konkuriše za kredit.

- Da bismo smanjili troškove, radićemo po projektu koji podrazumeva kraću pistu, onu od 1.600 metara, koja ne zahteva izmeštanje obližnjeg dalekovoda. Bila bi to betonska pista, sa pratećom opremom, koja bi omogućila sletanje aviona sa najviše 40 mesta, sto znači da bi uz privredni i transportni, ovde mogao da se odvija i putnički saobraćaj - ističe Bubnjević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.