NavMenu

Virtuelna realnost stare tvrđave - Zavirite u Šabac iz 15. veka

Izvor: RTS Sreda, 30.10.2019. 17:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Khakimullin Aleksandr/shutterstock.com)Ilustracija
"Virtuelna realnost stare tvrđave" je novi eksponat u šabačkom Narodnom muzeju. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji, posetioci mogu da se prošetaju kroz srednji vek i da aktivno učestvuju u njemu.

Naočare i kontroleri, dovoljni su za virtuelno putovanje u 15. vek. Aplikacija je urađena prema najstarijem sačuvanom prikazu Šapca iz 1493. godine.

Stari grad se sastoji iz pet delova, pored utvrđenja, trga i kapija, ima i 130 karaktera, od vojnika, konjušara do vlasnika kafana.

- Virtuelna realnost zamenjuje totalno vaše okruženje. Kada stavite naočare na glavu, gde god da se okrenete, u bilo kom pravcu, 360 stepeni, vi ste tamo - objašnjava Đorđe Đorđić, jedan od autora aplikacije.

Zabavna i edukativna aplikacija posetiocima pruža mogućnost da na nov način upoznaju istoriju Šapca.

- Odlučili smo da svojoj publici priuštimo ovo iskustvo, pre svega da bismo ih naučili nešto o 15. veku, da bismo ih naučili nešto o gradu Šapcu ali, konačno i da bismo podstakli nove načine saznavanja. Svesni smo toga da ovakve aplikacije polako preuzimaju primat u domenu muzejske prezentacije i želeli smo da i na ovaj način približimo našu delatnost - navodi Nela Tonković, direktorka Narodnog muzeja.


U "Virtuelnoj tvrđavi" pored šetnje, posetioci mogu da pomeraju flaše i voće, da koriste luk i strelu kao i da pročitaju sve što ih interesuje o gradu pored kojeg su se dodirivala carstva i vodile važne bitke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.