Izvor: Dnevnik | Sreda, 30.10.2019.| 14:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uređenje platoa pri spomeniku bici kod Slankamena - U toku izrada Idejnog projekta

(Foto: Infocyber / Pazova Inđija vesti)
Turistička organizacija Inđije tokom ove godine bila je više puta angažovana na uređenju platoa kod spomenika bici kod Slankamena (1691. godine), kao značajnog kulturno-istorijskog spomenika i turističkog lokaliteta opštine u turističkoj ponudi ove opštine.

Spomenik se nalazi između Starog i Novog Salankamena na udaljenosti od naselja oko dva kilometra. Podignut je 1892. godine. Visok je 12 metara i na njemu su ispisani stihovi pesnika Jovana Jovanovića Zmaja "I hvala i slava junacima vrlim, padom uzdignutim, smrću neumrlim".

Do sada se okolina oko spomenika samo održavala, a sada je Turistička organizacija uz pomoć Opštine Inđija rešila da okolinu sasvim obnovi. Koliko će radovi koštati znaće se ka bude urađen idejni projekat parternog uređenja, kaže direktorka Turističke organizacije Inđija Maja Bošnjak.

Plan je da se prvo oko spomenika uredi plato, a potom i staza prekoputa spomenika i naprave parking mesta, jer turisti mahom u organizovanim grupama posećuju spomenik.

- Planirani radovi podrazumevaju hortikulturno uređenje platoa i opremanje osnovnim mobilijarom (klupe, kante za smeće) kako bi se stvorili uslovi za prijatniji boravak posetilaca na ovom lokalitetu - rekla je direktorka.

Prema njenim rečima, sada je u toku izrada Idejnog projekta parternog uređenja oko spomenika bitki kod Slankamena u koju je uključen Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

- Kako se radi o nepokretnom kulturnom dobru od izuzetnog značaja, od Zavoda su prethodno pribavljeni uslovi za izvođenje radova na uređenju, na osnovu kojih se pristupilo projektovanju. Po završetku izrade Idejnog projekta potrebno je dobiti saglasnost Zavoda na projekat, zatim Odobrenje za izvođenje radova od strane nadležnog odeljenja Opštine Inđija, nakon čega se radovi mogu izvoditi - objasnila je Bošnjak.

U skladu sa značajem spomenika, tokom proteklih godina rađena je rekonstrukcija, postavljena je dekorativna rasveta i nova turističko-informativna tabla.

- Ove godine je urađeno geodetsko snimanje lokacije neophodno za projektovanje, remont sijalica dekorativne rasvete, obnovljen je znak saobraćajno-turističke signalizacije koji upućuje na skretanje ka spomeniku i pribavljeni su uslovi nadležnog Republičkog zavoda za obnovu slova na spomeniku i uklanjanje grafita. Prema datim uslovima Turistička organizacija je dužna da izradi Idejno rešenje za kalkovanje slova i uklanjanje grafita i po dobijanju saglasnosti Zavoda može da sprovede radove - navela je Maja Bošnjak.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.