NavMenu

Lebane dobija turistički kompleks po uzoru na Austriju i Sloveniju - Gradiće se bungalovi, prostor za glamping, avantura park, sportski tereni...

Izvor: eKapija Četvrtak, 31.10.2019. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: Arhiplan)
U opštini Lebane, u delu naselja Drvodelj na obodu opštine, u planu je izgradnja turističke zone koja će obuhvatiti gradnju bungalova i drugih turističkih objekata, avantura parka, terena za sport i rekreaciju i biciklističkih staza.

U toku je javni uvid u nacrt Plana detaljne regulacije buduće turističke zone, a za 1. novembar zakazana je javna sednica u prostorijama Opštine Lebane na kojoj će zainteresovana lica koja su podnela primedbe i sugestije na nacrt plana imati priliku da ih opbrazlože pred opštinskom Komisijom za planove.

Kako stoji u dokumentaciji koja je ponuđena na javni uvid, cilj lokalne samouprave je da izgradnjom turističke zone u naselju Drvodelj ovaj prostor površine 27,13 hektara, koji trenutno predstavlja uglavnom poljoprivredno i šumsko područje, stavi u funkciju razvoja turizma, što će uticati na ekonomski razvoj ovog područja. Kako je navedeno, područje ima jedan nekategorisani put i nema izgrađenu kanalizacionu i vodovodnu mrežu, kao ni elektroenergetsku infrastrukturu.

Planom detaljne regulacije turističke zone Drvodelj, koji je izradilo preduzeće za izradu prostornih i urbanističkih planova Arhiplan d.o.o. iz Aranđelovca, ovo područje podeljeno je na tri urbanističke zone.

U prvoj, koja podrazumeva gradnju turističkih smeštaja na površini od 11,47 hektara, planirana je izgradnja centralnog restorana i recepcije turističkog kompleksa, centralnog punkta sa manjim kafeom i radnjama za prodaju suvenira i lokalnih proizvoda, zatim, više grupacija bungalova uz korišćenje prirodnih materijala i uređenje prostora za kamp naselje i glamping - nov turistički koncept, koji još nije zastupljen u Srbiji.

U zoni dva predviđena je izgradnja avantura parka na površini od 8,83 hektara, uz planirano uređenje zabavnih i sportskih poligona sa celinama za različite grupe korisnika i sa sadržajima za rekreaciju i zabavu i za decu i za odrasle.

Najzad, u trećoj zoni planom detaljne regulacije predviđeni su tereni za sport i rekreaciju, uz maksimalno korišćenje prirodnih materijala.

Kada je reč o infrastrukturi, plan predviđa i izgradnju vodovodne, kanalizacione i elektroenergetske infrastrukture, ulica, parkinga i biciklističkih staza.

Kako je za eKapiju rekla Dragana Biga, odgovorni urbanista plana detaljne regulacije ovog područja i direktor firme Arhiplan, plan je urađen po uzoru na slične turističke komplekse u Sloveniji i Austriji.

- Ideja je bila da se u okviru buduće turističke zone sačuva priroda i ujedno omogući kontakt turista sa prirodom, te su stoga predviđeni bungalovi, prostor za kampovanje i gradnja uz korišćenje prirodnih materijala - navela je Biga.

Prema rečima Tanje Bogdanović, načelnika Opštinske uprave Lebane, sredstva za gradnju turističke zone Drvodelj biđe predviđena budžetom opštine za 2020. godinu, čiji se predlog očekuje do kraja meseca.

- Nakon toga, u toku naredne godine očekujemo raspisivanje javnih nabavki i početak realizacije projekta - najavila je Tanja Bogdanović za naš portal.

Branislava Petrović



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.