Izvor: Novosti | Sreda, 30.10.2019.| 10:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beograd sprema uslove za dodelu bespovratnih sredstava za održavanje stambenih zgrada

Ilustracija (Foto: Suzana Obradović)
Dve godine od primene Zakona o stanovanju trebalo bi da zaživi i njim predviđeno - kreditiranje radova na zgradama. Grad trenutno priprema odluku kojom će biti utvrđene urbanističke zone i blokovi na teritoriji Beograda, što je preduslov da se omogući bespovratno sufinansiranje popravki u višespratnicama, u iznosu do maksimalno 90% ukupne vrednosti radova, pišu Novosti.

Odluka po kojoj će opštine da kreditiraju popravke trebalo bi da bude doneta na nekoj od narednih sednica Skupštine Grada.

Prema navodima Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, u pripremi je odluka o urbanističkim zonama u skladu sa Zakonom o stanovanju.

- To će biti preduslov da se primeni odluka o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na održavanju zgrada doneta 2017. godine - kažu u sekretarijatu.

Kako piše list, iako je ova odluka doneta odmah po usvajanju Zakona, čekalo se na novi Statut grada, kao i da se opštine usklade sa njim, kako bi im se ova nadležnost prenela. Blokovi će biti određeni kao uže celine, a opštine će shodno sredstvima kojima raspolažu odrediti gde i u kojim delovima su radovi najpotrebniji.

Ukoliko stanari nemaju novca da srede zgradu ili nemaju dovoljno u kasi da pokriju 100% radova, kada opštine budu opredelile sredstva i raspisale konkurs, stambena zajednica moći će da se prijavi.

- Verovatno će prioritet imati zgrade u lošijem stanju. Zone koje treba da budu usvojene ticaće se, verovatno, odrednica da li je reč o zaštićenoj celini, prvoj, drugoj zoni i, shodno tome i urgentnosti, dodeljivati sredstva - rekao je Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda.

Zgrade koje se prijave na konkurs, biće bodovane shodno merililma koja su precizirana odlukom. Neka od njih su zadovoljavanje javnog interesa, da li zgrada uživa status zaštite, da li je već dobijala neka sredstva iz drugih fondova, kao i zona u kojoj se nalazi, navode Novosti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.