Izvor: eKapija | Utorak, 29.10.2019.| 16:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Jedinstven zdravstveni skup u Zenici - One Health Day 4. novembra

(Foto: Dragon Images/shutterstock.com)
One Health day – Dan jednog zdravlja, koji će 4. novembra biti održan u Zenici, prema podacima globalne svetske platforme OneHealth, jedini je OneHealth događaj u ovom delu Evrope.

Tokom novembra širom planete, od južne Amerike do Australije biće održano 64 skupa na temu Jednog zdravlja, i to na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Skup u hotelu Zenica u Zenici, koji će biti održan na državnom nivou, u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica biće jedini takav na području centralne i jugoistočne Evrope, a "najbliži" zeničkom skupu, su skupovi u Kocaeliju (Turska), Berlinu (Njemačka) i Tervurenu (Belgija).

Na skupu u Zenici, uz nekoliko odabranih tema i predavača, po prvi put će se javnosti predstaviti i OneHealth udruženje u BiH, koje okuplja stručnjake raznih profila, koji su se posebno edukovali na mastar studiju "Jednog zdravlja", a po struci su lekari, veterinari, pravnici, ekonomisti, sanitarni inženjeri…

Institut za zdravlje i sigurnost hrane je bosanskohercegovački ali i regionalni lider u provođenju ovog koncepta, koji podrazumeva sistematičan i jedinstven pristup očuvanju zdravlja čoveka, kroz brigu o zdravlju bilja, životinja i čoveka, koje su neodvojive jedna od druge.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.