NavMenu

Atlantic Grupa u prvih devet meseci 2019. ostvarila prihod od 541 mil EUR - Fokusom na ključne delatnosti do rasta

Izvor: eKapija Utorak, 29.10.2019. 12:22
Komentari
Podeli
(Foto: Atlantic Grupa)
Atlantic Grupa je u prvih devet meseci 2019. ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 541 mil EUR, što u odnosu na isto razdoblje 2018. predstavlja rast od 3,2%. Dobit iz poslovanja (EBIT) iznosi 60,4 mil EUR i veća je za 8,3%, dok neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 47,1 mil EUR i veća je za 11,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

- Poslovanje Atlantic Grupe u prvih devet meseci obeležio je nastavak rasta prihoda i profitabilnosti u većini poslovnih segmenata i tržišta. Nastavili smo, takođe, sa strategijom dezinvestiranja non-core delatnosti izlaskom iz sportske i aktivne prehrane, jačajući istovremeno fokus na područja koja predstavljaju ključne generatore rasta i temelj transformacije za budućnost. To uključuje i ciljanu internacionalizaciju s brendovima koji su dokazali međunarodni potencijal i razvoj distribucije kao važne poluge rasta poslovanja, kao i spajanja i preuzimanja. U tom smislu je pojačana i Uprava kompanije i sada broji šest članova. Posebno smo zadovoljni činjenicom da tržište kapitala prepoznaje naš ukupni rezultat, pa smo u prvih devet meseci imali i istorijski rekordne vrednosti akcija, ali i rekordni iznos dividende - komentarisao je predsednik Uprave Emil Tedeski.


Najviše rasli Argeta i Pića, a Kafa ima najveće učešće u ukupnim prihodima

Na ukupan rast prihoda od prodaje najviše su uticala Strateška poslovna područja Delikatesni namazi s rastom od 9,3% i Pića s rastom od 4,8%. Sa 110,3 mil EUR prihoda od prodaje koji čine 20,4% učešća u ukupnim prihodima, Kafa se ističe kao najveća pojedinačna kategorija. U distributivnom poslovanju najznačajniji rast od 8,5% ostvarilo je tržište Hrvatske, a sledi Slovenija s rastom od 4,7%. Kontinuirani fokus na razvoj distributivnog poslovanja potvrđuje se i potpisivanjem novih distributivnih ugovora početkom godine u Makedoniji, koji postižu izvrsne rezultate. U ukupnoj prodaji, sopstveni brendovi čine 64,9%, brendovi principala 26,8%, a apotekarski lanac Farmacia učestvuje u ukupnim prihodima sa 8,3%, navodi se u saopštenju kompanije.


Razvoj distribucije i roboti u novom logističko-distributivnom centru

Posle odličnih rezultata ostvarenih prošle godine širenjem distributivnog portfolija u regionu, novi distributivni ugovori potpisani početkom godine u Makedoniji (Ficosota i Beiersdorf) potvrđuju kontinuirani fokus na razvoj distributivnog poslovanja. Krajem marta Atlantic Grupa je otvorila i novi, savremeno opremljeni logističko-distributivni centar kraj Velike Gorice, kojim obezbedjuje adekvatnu logističku podršku dugoročnom razvoju distribucije. U prvoj fazi osiguran je skladišni kapacitet od 30.000 paletnih mesta, sa mogućnošću modularnog širenja u skladu s poslovnim potrebama. U istom skladištu su implementirani i pušteni u rad visoko sofisticirani logistički roboti kompanije Gideon.

Istovremeno, potpunim izlaskom iz sportske prehrane nastavljen je proces dezinvestiranja ne-strateških poslovnih operacija. Početkom aprila Atlantic Grupa je sa kompanijom Genuport Trade Gmbh iz Hamburga sklopila ugovor o prodaji kompanije Tripoint s brendovima Multipower, Champ i Multaben.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.