Izvor: eKapija | Utorak, 29.10.2019.| 11:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Internet, protivnik ili saveznik savremenih roditelja?

Ilustracija (Foto: Ollyy/shutterstock.com)
Više od 4,5 milijardi registrovanih internet korisnika širom planete verovatno ne može da zamisli da nastavak života provede oflajn. Međutim, roditelji su svesni koliki izazov može biti odgajanje mališana i vaspitavanje tinejdžera u digitalnom dobu.

Zato je 29. oktobar, Svetski dan interneta, prilika da se zapitamo šta još treba da naučimo kako bismo internet pravilno i bezbedno koristili.

Početkom septembra, Dečji fond Ujedinjenih nacija je objavio rezultate najnovijeg istraživanja sprovedenog u 30 zemalja, koji pokazuju zabrinjavajuće statističke nalaze o učestalosti različitih oblika onlajn nasilja nad decom i mladima.

Skoro tri četvrtine ispitanika izjavilo je da su društvene mreže, uključujući Facebook, Instagram, Snapchat i Twitter, najčešća mesta na kojima se sajber nasilje odvija. Svako treće dete bilo je žrtva internet nasilja, dok je svaki peti mladi ispitanik nekada izostao iz škole usled zlostavljanja koje je počelo na internetu.

Ključno je informisanje o merama opreza i edukacija o bezbednim načinima konzumiranja interneta. Sa idejom da ponudi pomoć mamama i tatama u Srbiji u savladavanju izazova modernog roditeljstva, pre više od godinu dana nastao je portal Bezbedni klinci (bezbedniklinci.rs). Do danas je ova platforma postala omiljeni alat mnogih roditelja, koji su se uhvatili u koštac sa procesom sopstvene digitalizacije, kako bi bolje razumeli i savetovali svoju decu.

Kada je pravo vreme da pustite dete u digitalni svet, kako prepoznati da je dete žrtva digitalnog nasilja, kome se obratiti i ko su uopšte ti hakeri, samo su neka od pitanja koja roditelje vode ka Bezbednim klincima. Odgovore i pregled najnovijih svetskih saznanja daju renomirani stručnjaci iz Instituta za digitalne komunikacije, angažovani u kreiranju sadržaja sajta.

- Univerzalni priručnik za moderne roditelje ne postoji, ali zato moderni načini da se oni prilagode aktuelnostima na internetu i nauče da identifikuju i prevaziđu izazove koje prisustvo dece na internetu otvara postoje i to je dragoceno znati. Otuda, nećemo pogrešiti ako zaključimo da je najbolja stvar u vezi sa internetom to što istovremeno može biti najkorisniji alat za rešavanje problema koje sam generiše - poručila je Ana Mirković, osnivač i direktorka Instituta za digitalne komunikacije, a navodi se u saopštenju kompanije VIP.

Podršku razvoju ovog portala dalo je i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Među brojnim korisnicima sajta našle su se i poznate ličnosti, a jedna od njih je voditeljka Nataša Miljković, koja je ujedno i ambasadorka ove platforme.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.