Izvor: Tanjug | Utorak, 29.10.2019.| 10:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Aero East Europe gradiće fabriku lakih aviona u Jagodini - Radovi na postrojenju od 5.000 m2 od marta 2020.

Ilustracija (Foto: YouTube/screenshot)
Srpska industrija lakih aviona (Sila) Aero East Europe počeće u martu 2020. godine izgradnju fabrike u Jagodini, najavio je vlasnik i direktor ove firme Milorad Matić.

Fabrika će se graditi na placu površine 1,14 hektara građevinskog zemljišta u javnoj svojini, koje je Skupština grada bez naknade, neposrednom pogodbom, prenela na investitora.

- Investitor je u obavezi da izgradi objekat sa pratećim sadržajem u skladu sa vrstom delatnosti koju obavlja, ukupne površine 5.000 m2 - stoji u odluci Skupštine grada.

Precizirano je i da fabrika mora biti završena za dve godine, da na početku treba da zaposli najmanje 50 radnika sa teritorije Jagodine, a 100 do 150 u naredne tri godine, kao i da ta radna mesta budu sačuvana najmanje pet godina.

Fabrika će se graditi na Štipljanskom putu, uz sadašnji Sportski aerodrom registrovan 2010. godine kao letilište, a pista će biti najzahtevnija za izgradnju, ocenio je Matić.

Na mestu gradnje, na otvorenom, stručnjaci Sile koriste lepo vreme za montažu aviona, a juče ih je posetila političko-privredna delagacija Turske, zajedno sa domaćimom predsednikom Skupštine grada Draganom Markovićem - Palmom. Reč je o jednomotornim lakim avionima, metalne strukture, namenjenih pilotskim akademijama za obuku pilota, Službama hitne medicinske pomoći, biznismenima, školama letenja, avio taksi službama, objasnio je Matić.

Zahvaljujući visokom kvalitetu - proizvode se od sertifikovanih aluminijumskih aeronautičkih materijala, i konkurentnim cenama, ova firma je do sada iz fabrike u Jagodini, i ranije u Kraljevu, isporučila 165 ovakvih aviona, kupcima u zemljama Evropske unije i SAD, poseduje sertifikate Nemačke, Italije, SAD, Francuske, Švedske, a potpisan je ugovor i sa kupcem iz Indije, objasnio je Matić.

Avioni Sila imaju motor od 1.300 "kubika", 100 konjskih snaga, postižu brzinu od 210 do 220 kilometara na sat, troše 12 do 18 litara bezolovnog benzina po satu letenja, u vazduhu mogu ostati pet sati, a cena im je od 55.000 EUR pa naviše.

Marković je ranije izjavio Tanjugu da je plan grada da na Štipljanskom putu izgradi aerodrom za avione do 80 putnika, koji će imati veoma važnu ulogu u razvoju turizma i privrede Jagodine, Pomoravlja i ovog dela Srbije, između aerodroma u Beogradu i Nišu, koji su od Jagodine udaljeni 140 i 100 kilometara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.