Izvor: eKapija | Ponedeljak, 28.10.2019.| 14:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dostizanje evropskih standarda u radu energetskih postrojenja - Milijardu evra za ekološke projekte u narednim godinama

Ilustracija (Foto: Suzana Obradović)
Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da naša zemlja krupnim koracima ide ka tome da sva energetska postrojenja dovede na nivo najvišeg kvaliteta, kako bi se dostigli evropski standardi u pogledu zaštite životne sredine.

Antić je, na stručnoj konferenciji "Investicije i zaštita životne sredine – prioritet EPS-a", najavio da će u narednih pet do sedam godina biti uloženo novih milijardu evra u ekološke projekte, kako bi sva postrojenja dostigla evropske standarde, navodi se na sajtu Vlade.

On je naveo da je samo EPS u prethodne tri i po godine uložio 400 mil EUR u projekte zaštite životne sredine.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić rekao je da je krajnji cilj da ovo preduzeće bude moderni sistem, koji će biti ravnopravan sa sličnim kompanijama iz zemalja, koje su dostigle najviše standarde kada je reč o zaštiti životne sredine.

On je preneo da će se nastaviti sa ulaganjima u sisteme za odsumporavanje dimnih gasova, podsetivši na to da se krenulo sa realizacijom sistema za odsumporavanje na blokovima u TE Nikola Tesla u Obrenovcu, a vrednost tih radova iznosi približno 167 mil EUR.

Istovremeno, kako je naveo, EPS dve trećine električne energije proizvede na bazi kostolačkog i kolubarskog uglja, što znači stabilnost proizvodnje električne energije.

Prema njegovoj oceni, uvođenjem sistema upravljanja kvalitetom uglja biće postignuta veća efikasnost termoelektrana i dat dodatni doprinos smanjenju zagađenja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.