Izvor: eKapija | Ponedeljak, 28.10.2019.| 15:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Swan, skener za digitalizaciju arhivske građe, čeka procenu troškova serijske proizvodnje - Zainteresovani Belgijanci

Swan
Kompanija Inform Technologies iz Novog Sada bila je finalista ovogodišnjeg izbora za nagradu Aurea, koju dodeljuje eKapija. Predstavili su se projektom Swan - Kompaktni skener za digitalizaciju arhivske građe.

U proteklih više od pola godine njihov tim je radio na unapređenju hardverskih i softverskih preformansi, čime su, kako kažu, proširili domenska i tehnička znanja.

- U vezi sa za hardverom, fokus je bio na unapređenju svetlosnih izvora kojima osvetljavamo materijal koji se skenira, kako bi smanjili refleksiju. Radilo se i na analizi materijala od kojih se pravi kućište skenera, kao i mogućnosti za serijsku proizvodnju. Sofverski razvoj bio je posvećen komunikaciji sa industrijskim kamerama i unapređenju načina na koji se upravlja digitalizovanim materijalom - pojasnio je direktor kompanije Vojislav Popović.

Skener još nije moguće pronaći na tržištu, ali je predstavljen parterima u Belgiji. Kako kaže Popović, privukao je pažnju, pa postoje interesovanja oko porudžbina i testiranja.

- Plan za naredni period je da se stabilizuje trenutni model i napravi finalni proizvod spreman za tržište. Inform će sa svojim partnerima razmotriti troškove serijske proizvodnje i mogućnost plasiranja proizvoda na ino tržište. Iskustva stečena tokom reailzacije na ovom projektu će se koristiti na unapređenju proizvoda i pozicioniranja kompanije kao integratora iz domena digitalizacije - napomenuo je Vojislav Popović.

Aleksandra Kekić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.