NavMenu

Trećina jabuke iz Srbije se izvozi - Rusi podižu plantaže, potencijal u arapskom tržištu?

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 28.10.2019. 11:17
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Ovogodišnja berba jabuka polako se završava, a očekuje se da ove godine u Srbiji bude između 430.000 i 440.000 tona jabuka i da se trećina, odnosno između 150.000 i 160.000 tona proda na stranim tržištima.

Prof. dr Zoran Кeserović sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta kaže da je ovogodišnji rod jabuka kvalitetniji nego prošlogodišnji, ali da je prinos za oko 10% manji.

- Proizvođačima jabuka tržište je sada naklonjeno u pogledu cena na veliko, jer kilogram košta od osam do deset dinara, dok je prošlogodišnja cena kilograma jabuka na veliko bila svega četiri dinara - kaže Кeserović, naglašavajući da je cenovni skok posledica manjka jabuka u Evropi, gde su zbog jake zime promrzle.

Dodaje da proizvođačima jabuka rusko tržište ne može više biti pouzdano u pogledu plasmana, jer na novopodignutim plantažama u Rusiji, kojih je sve više, već stižu prve jabuke za tamošnje potrebe, i da zato treba tražiti nove kupce.

- Manji proizvođači trebalo bi da se udružuju i sami dođu do novih kupaca. Za domaće jabuke sada bi moglo da bude interesantno arapsko tržište, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, te Tunisa, Maroka - smatra Кeserović.

Za jabuke iz Slankamena i okoline ima još mesta na ruskom tržištu, ali zadrugari, znajući za ruske prilike u pogledu podizanja jabučnjaka, već ispituju druga tržišta. Na ovom području svake godine nabere se oko 5.000 tona ovog voća.

- Početkom novembra ću, u organizaciji Privredne komore Vojvodine, zajedno s drugim preduzetnicima iz Vojvodine putovati u Maroko gde ćemo se upoznati s mogućnostima da se jabuke iz Srema, ali i drugih delova Srbije, plasiraju na tržištu te zemlje - naveo je Nikola Кotarac, direktor zemljoradničke zadruge Voćar.


Dodaje da je plasman ovog voća otežan zbog Uredbe Vlade Srbije, prema kojoj se izvozom mogu baviti preduzetnici čije su hladnjače zapremine 500 tona.

- Sada umesto 530 izvoznika imamo svega oko 15, od kojih je samo dvoje u našoj blizini, pa postoje problemi u izvozu jabuka, koje se ogledaju u tome što se čeka dugo dok se voće ne proda i ne dobijemo novac, ali i zato što hladnjačari sada zarađuju na nama, plaćajući rod ispod cene - istakao je Кotarac i naglasio da bi država tu Uredbu trebalo što pre da ukine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.