NavMenu

Odložena odluka o prodaji Goše - Čeka se saglasnost Vlade

Izvor: Politika Ponedeljak, 28.10.2019. 09:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: momente/shutterstock.com)Ilustracija
Protekli četvrtak (24. oktobar 2019.), bio je "dan D" za Fabriku šinskih vozila Goša u stečaju, jer je bilo najavljeno da će odbor poverilaca tada doneti odluku da li će se ova fabrika prodati smederevskoj firmi Želvoz 026, koja je na nedavnoj licitaciji dala najbolju ponudu – 1 mil EUR.

Odlučivanje je, ipak, odloženo, najkasnije za petak, 1. novembar, jer se Fond za razvoj, kao poverilac, ne može izjasniti bez saglasnosti Vlade Srbije kao osnivača, potvrđuje za Politiku Aca Mitić, stečajni upravnik u palanačkoj Goši.

Po Zakonu o nacionalnim standardima, u roku od 15 dana od dana otvaranja ponuda mora se dati odgovor da li se ponuđena cena prihvata ili ne. Možda će se sednica odbora poverilaca održati i ranije, ako se vlada izjasni pre 1. novembra, kaže Mitić i dodaje da ako vlada ne da saglasnost do tog roka, odbor poverilaca ne može prihvatiti ponudu.

Podsećamo, ovo je četvrti pokušaj prodaje nekadašnjeg giganta u proizvodnji šinskih vozila. Stigle su dve ponude: MIN Lokomotiva iz Niša sa 65 miliona dinara (oko 500.000 EUR) i Želvoza 026 iz Smedereva, 1 mil EUR, a kako su obe ponude manje od 50% od procenjene vrednosti, saglasnost za prodaju mora dati odbor poverilaca.

Vrednost Goše procenjena je na oko 514 miliona dinara. Ako bi bila prihvaćena ponuda smederevske firme, stečajni postupak bi bio obustavljen, osim na stečajnoj masi.

Nezvanično, Želvoz 026, ćerka firma kompanije Victory Solutions iz Beograda, koja je kupila smederevski Želvoz, namerava da ponovo pokrene proizvodnju i uposli još 300 radnika, iako kupac u stečajnom postupku nema nikakvu obavezu. U suprotnom, država bi izgubila jedinog proizvođača i remontera putničkih vagona.

Kako je ranije za Politiku potvrdio stečajni upravnik, iza kupovine Goše stoji Smederevac Boban Rajić zvani Coka, javnosti odnedavno poznat kao kupac Večernjih novosti, koji je lično licitirao za palanačku fabriku.


Inače, ukupno priznata potraživanja iznose više od 30 milijardi dinara, odnosno oko 27 mil EUR. Polovina tog novca (oko 500.000–600.000 EUR) otišla bi bivšim vlasnicima, slovačkoj firmi ŽOS Trnava, preko povezane kiparske firme Lisnart holding, kao razlučnim poveriocima, koji imaju prioritet pri isplati.

Naime, ŽOS je pravosnažnom sudskom odlukom dobio ovaj status po osnovu isplate kredita bankama koje su imale hipotekarno pravo nad pokretnom imovinom Goše. Prethodno je kao vlasnik tu imovinu fabrike stavio pod hipoteku na osnovu duga nastalog u poslovanju Goše sa slovačkom fabrikom, odnosno sopstvenim vlasnikom.

Prodaja FŠV Goša kao pravnog lica vrši se metodom neposredne pogodbe uz prikupljanje pismenih ponuda. Prodaju se građevinski objekti (hale, radionice, skladišta...) ukupne površine 40.662 m2, oprema i zalihe (sirovine, repromaterijal, rezervni delovi...), udeli, akcije, licence...

Ukoliko odbor poverilaca da zeleno svetlo, kupoprodajni ugovor se potpisuje u roku od pet radih dana od proglašenja najuspešnijeg ponuđača, koji u roku od osam dana mora da uplati razliku kupoprodajne cene, u koju se uračunava depozit od 100.000 EUR. Tek potom stiče pravo upisa vlasništva.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.