NavMenu

Zakon o agencijskom zapošljavanju na snazi od marta 2020. - Evo koje promene donosi za angažovanje radnika "na lizing"

Izvor: eKapija Nedelja, 27.10.2019. 11:08
Komentari
Podeli
Ilustarcija (Foto: Adam Gregor/shutterstock.com)Ilustarcija
Zakon o agencijskom zapošljavanju trebalo bi da uskoro uđe u skupštinsku proceduru, a njegova primena očekuje se od 1. marta 2020. godine. Do sada, oblast ustupanja zaposlenih drugim poslodavcima nije bila pravno regulisana, te se primenjivao Zakon o radu.

Radna grupa čiji je zadatak bio da donese preporuke za izradu Zakona formirana je pre pet godina, a polaznica za pisanje Zakona, kako kaže Srđan Botorić, rukovodilac pravnih poslova u ManpowerGroup bila je direktiva EU.

- Uređenje ove važne oblasti, koja do sada kod nas nije imala utemeljenje u zakonskoj regulativi, donosi jednak tretman, jednaku zaradu za ustupljene zaposlene u odnosu na zaposlene koji imaju ugovore direktno sa korisnikom usluga - rekao je Botorić.

Zakonom o agencijskom zapošljavanju propisano je da poslodavac korisnik ne može angažovati više od 10% agencijski zaposlenih u radnom odnosu na određeno vreme u odnosu na ukupan broj zaposlenih na dan zaključenja ugovora o ustupanju zaposlenih.

Poslodavac koji ima manje od 50 zaposlenih na dan zaključenja ugovora o ustupanju zaposlenih može da angažuje jednog ustupljenog zaposlenog ako ima od dva do devet zaposlenih, dva zaposlena ako ima od 10 do 19 zaposlenih, tri ustupljena zaposlena ako ima od 20 do 29 zaposlenih, četiri ustupljena zaposlena ako ima od 30 do 39 zaposlenih, pet ustupljenih ako ima od 40 do 49 zaposlenih.

Takođe, zaposleni koji sa agencijom imaju zaključen ugovor o radu na neodređeno vreme ne ulaze u ograničenje od 10%.

Kompanija ManpowerGroup organizuje panel o nacrtu Zakona o agencijskom zapošljavanju 4. novembra u hotelu Falkenstainter od 10 do 12h.

Prijave možete izvršiti OVDE.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.