Izvor: eKapija | Nedelja, 27.10.2019.| 10:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pilot projekat za smanjenje gubitaka na vodovodnom sistemu u Podgorici

Ilustracija (Foto: Kidsana Maimeetook/shutterstock.com)
Vodovod i kanalizacija Podgorica i slovenačka kompanija Petrol i Siemens Crna Gora potpisali su Ugovor o realizaciji pilot projekta za smanjenje gubitaka na delu vodovodnog sistema Glavnog grada Podgorica. Projekat obuhvata ugradnju merne opreme, sakupljanje i analizu podataka vezanih za gubitke na vodovodnom sistemu sa ciljem donošenja seta mera za otklanjanje istih.

Oblast koja je obuhvaćena pilot projektom odnosi se na područje Donje i Gornje Gorice, Donjih Kokota, kao i naselja Beri, Farmaci, Lekići i Grbavci. Vrednost ove faze projekta je oko 200.000 EUR, dok se za narednu fazu projekta, koja se odnosi na sanaciju kvarova, zamenu vodomera, regulaciju pritisaka i drugih mera, planira ulaganje od više od 100.000 EUR.

Predviđeno je da objekat bude realizovan u periodu od šest do devet meseci, s tim da bi prva faza trebala da bude gotova u naredna tri do četiri meseca, navodi se na sajtu Podgorice.

Projekti ovog tipa imaju za cilj povećanje efikasnosti sistema vodosnabdevanja i stvaranje ušteda na svim poljima kroz sanaciju gubitaka, sa osnovnom porukom očuvanja vode kao najznačajnijeg resursa Podgorice.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.