Izvor: Agronews | Subota, 26.10.2019.| 11:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vodeći međunarodni proizvođači svežeg voća i povrća u Beogradu na Fruitnet forumu

Ilustracija (Foto: Adisa/shutterstock.com)
Vodeći međunarodni proizvođači svežeg voća i povrća okupiće se u Beogradu sledećeg meseca povodom Fruitnet foruma za jugoistočnu Evropu, da bi identifikovali nove mogućnosti za region u oblasti investicija, poljoprivrednih sorti, tehnologija, tržišta i saradnje

Fruitnet forum za jugoistočnu Evropu, jedan od glavnih međunarodnih događaja umrežavanja u oblasti industrije svežeg voća i povrća, biće organizovan u Beogradu, Srbiji, 6. i 7. novembra, gde će se okupiti regionalni i međunarodni proizvođači i kompanije sa delatnošću u oblasti proizvodnje svežeg voća i povrća.

Povrh toga što će se fokusirati na nove strategije za privlačenje investicija, promovisanje saradnje, poboljšanje kvaliteta i proboj na nova tržišta, događaj ove godine će takođe uključivati i B2B Café, koji će delegatima dati mogućnost za sastanke i diskusije sa međunarodnim kupcima iz kompanija Tesco, Asda-Walmart i Carrefour, između ostalih.

Jugoistočna Evropa dobija na značaju kao izvor svežeg voća i povrća, a Ivana Dulić Marković iz kompanije Seedev će otvoriti program time što će predstaviti pregled tržišta za investiranje u regionu, uključujući mogućnosti i rizike koji se nameću, dok će Aleksandar Pavlović govoriti o napretku USAID Projekta za konkurentnu privredu Srbije.

Uspešne studije slučaja će predstaviti Ćirić Agro, koji je izrastao u jednog od najvećih izvoznika jabuka u Srbiji, kao i vodeći turski izvoznik Alanar, koji se uspešno probio na unosno tržište istočne Azije i druga tržišta, kao i Jupiter Marketing, sa sedištem u Velikoj Britaniji, koji je proširio proizvodnju na jugoistočnu Evropu.

Uzbudljiv potencijal mušmula

Ovogodišnji događaj će se naročito baviti sektorom bobičastog voća, pa će Hans Liekens iz kompanije Fall Creek Farm & Nursery, sa sedištem u SAD-u, govoriti o razvoju najboljih sorti borovnica, a Irakly Partsvania iz grupe Vanrik Agro iz Gruzije će govoriti o uzbudljivom potencijalu mušmula.

S obzirom na porast potražnje, region jugoistočne Evrope poseduje ogroman potencijal za razvoj, ako uspe da prevaziđe mnoge izazove u oblastima razvoja sorti, obradi zemljišta nakon žetve, dostupnosti tržišta, sertifikaciji, radnoj snazi, pakovanju i logistici.

Jedan od glavnih ciljeva Fruitnet foruma za jugoistočnu Evropu leži u produbljivanju razumevanja izazova koji postoje i, suštinski, kako se oni mogu prevazići u bliskoj budućnosti.

Za dalje informacije kao i onlajn registraciju pogledajte ovde.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.