NavMenu

Koncentracija čestica PM10 u gradovima širom Srbije uvećana i do 10 puta

Izvor: Balkan Green Energy News Subota, 26.10.2019. 11:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)Ilustracija
Građani Srbije u Beogradu, Nišu, Boru, ali i drugim mestima, poslednjih desetak dana mogu da se uvere da vazduh ima i boju i miris, a kada je tako onda je opasan po život. Dokaz su zvanična merenja suspendovanih čestica PM10, čija je dozvoljena količina od 50 mikrograma po kubnom metru uvećana na nekim lokacijama i do deset puta. Slična situacija je i celom regionu, pa se tako ovih dana Sarajevo (BiH), Skoplje (Severna Makedonija), Sofija, (Bugarska) i Beograd (Srbija) nalaze među dvadesetak svetskih gradova sa najlošijim kvalitetom vazduha.

S obzirom da zbog lepog vremena velike toplane i kotlarnice nisu aktivirane, kao jedan od glavnih razloga za zagađenje navode se individualna ložišta koja su građani počeli da koriste, kao i loše vremenske prilike, pre svega vrlo malo vetra. Istina ne treba zanemariti i štetne emisije iz elektrana na fosilna goriva i iz industrijskih postrojenja. Ne treba sumnjati da će sa uključivanjem toplana situacija biti sve gora, piše Vladimir Spasić za balkangreenenergynews.com.

Zvanični podaci srpske Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da najveći problem građanima prave suspendovane čestice PM10, koje su u suštini kancerogene, i predstavljaju smešu dima, čađi, izduvnih gasova, prašine, kiselina, metala. I, glavni su uzrok što u Srbiji godišnje, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, od bolesti izazvanih zagađenim vazduhom umre oko 6.000 ljudi.

Kada je reč o regionu, izveštaj, koji je u junu ove godine objavio Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP – United Nations Environment Programme), pokazao je da je ukupan broj prevremenih smrtnih slučajeva, koji se direktno mogu pripisati zagađenju vazduha u 19 gradova regiona, skoro 5.000 godišnje.

Koncentracija suspendovanih čestica PM10, prema podacima srpske Agencija za zaštitu životne sredine, poslednjih nekoliko dana dostizala je 100 mikrograma po kubnom metru u Nišu, 130 u Valjevu, 180 na Novom Beogradu, u beogradskoj opštini Stari Grad i Boru 250 (zagađenje u ovom gradu nateralo je građane da izađu na ulice), a u Pančevu čak 490 mikrograma po kubnom metru. I danas ovi gradovi imaju povećane koncentracije čestica PM10, dok su na listi mesta sa zagađenim vazduhom Beograd, Kosjerić, Užice, Niš, Beočin, Valjevo i Bor, a sa jako zagađenim vazduhom Pančevo, Novi Sad i Subotica.


Imajući u vidu ove podatke ne iznenađuje što je AirVisual, sajt i aplikacija za kvalitet vazduha širom planete, u nedelju, 20. oktobra, Beogradu dodelio titulu grada sa najlošijim kvalitetom vazduha u svetu. Ispred brojnih indijskih, pakistanskih, kineskih, vijetnamskih, i poljskih gradova. Sarajevo je redovan "gost" ove rang-liste, kao i Sofija i Skoplje, ako se pogledaju zemlje regiona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.