NavMenu

Srpski proizvodi izlaze na tržište od 185 miliona ljudi - Potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa EAEU, evo šta donosi privredi

Izvor: eKapija Subota, 26.10.2019. 09:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lisa S./shutterstock.com)Ilustracija
Srbija je potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, kojim se proširuje lista srpskih proizvoda koji mogu da se izvezu na teritoriju EAEU bez carine i povećavaju se kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja

Sporazum, će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan, što obuhvata tržište od približno 185 miliona ljudi, navodi se na sajtu Vlade.

Premijerka Ana Brnabić je prilikom potpisivanja sporazuma istakla da je dokument od velikog značaja za Srbiju i njenu ekonomiju, za dinamičniji rast, konkurentnost kompanija i bolji standard građana.

Ona je podsetila na to da je Srbija do sada imala bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, dok se sada unificiranim sporazumom sa Unijom proširuje saradnja na Jermeniju i Kirgistan.

- Želim da izrazim zahvalnost svima što ste bili otvoreni partneri, tako da smo izdejstvovali dodatnu liberalizaciju u odnosu na sporazume sa tri zemlje - prenela je premijerka.

Prema njenim rečima, dodatno je dogovoreno da će u zemlje ove unije moći da se izveze i 2.000 tona cigareta, približno 90.000 litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i neograničene količine voćnih rakija, o čemu je eKapija pisala.

Premijerka je podsetila na to da je Srbija postala članica Evroazijske infrastrukturne investicione banke, kao i da je juče imala sastanak sa guvernerom Japanske banke za međunarodnu saradnju.

Prema njenim rečima, uprkos rastućem protekcionizmu u svetu, Srbija je promoter i zagovornik slobodne trgovine, što pokazuje svakodnevno.

Predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev naveo je da članice Evroazijske ekonomske unije – Ruska Federacija, Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan imaju ukupan BDP od približno dva triliona američkih dolara.

Premijer Belorusije Rumas Sergej Nikolajevič rekao je da je ovo dobar primer kako zemlje Evroazijske unije grade nove odnose sa svojim dugogodišnjim partnerima.

Srbija potpisivanjem Sporazuma neće postati članica Evroazijske ekonomske unije, jer članstvo i nije bilo tema pregovora koji su se vodili od 2016. godine, već prvenstveno trgovinske kvote za sir, cigarete i druge proizvode.

Ukupna robna razmena Srbije sa pet zemalja članica EAEU u prošloj godini iznosila je 3,4 mlrd USD, a približno 90% ukupne trgovinske razmene se realizuje sa Rusijom.

Primena Sporazuma će početi kada ga ratifikuju parlamenti Srbije, Rusije, Kirgistana, Jermenije, Belorusije i Kazahstana.

Ljajić: Sporazum sa EAEU od velikog značaja za Srbiju

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije od velikog je značaja za Srbiju kojoj otvara tržište od 180 miliona ljudi, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

- Sporazum pokriva 99% srpske robe koja će biti oslobođena carine, što će stvoriti povoljne uslove za dalju uspešna saradnja u drugim oblastima, uključujući i trgovinu - rekao je za agenciju Tas Ljajić, koji je ranije danas prisustvovao potpisivanju Sporazuma u Moskvi.

Ljajić je kazao da Srbija zahvaljući Sporazumu očekuje nove investicije, kako zemalja članica EAEU, tako i država EU, koje, takođe, mogu da imaju koristi od sporazuma ukoliko, kako je naveo, proizvode robu u Srbiji.

- Očigledno je da će ovaj sporazum stvoriti još povoljniju klimu u političkim i drugim odnosima između Rusije i Srbije, a ti odnosi će uticati na praktične oblasti, pogotovo na ekonomiju - rekao je srpski ministar.

On je istakao i da očekuje i porast trgovine sa EAEU posle potpisivanja sporazuma.

- Voleo bih da ukažem na to da trenutno 743 srpske kompanije izvoze svoju robu na rusko trzišste, sa ponudom od više od 1.200 proizvoda - dodao je Ljajić.

Evroazijska ekonomska unija zvanično je osnovana 1. januara 2015. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.