Izvor: eKapija | Petak, 25.10.2019.| 16:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Regionalna deponija u Bikovu u probnom radu - Prva iskustva pozitivna

Ilustracija (Foto: Standard Vršac)
Regionalna deponija u Bikovu počela je sa probnim radom u julu. Regionalni sistem upravljanja otpadom u fazi je testiranja i uhodavanja, otkad su pre tri meseca dobijene potrebne dozvole. Ovde se otpad tretira, a glavni cilj je da što manje završi na samom telu sanitarne deponije.

Sve počinje na liniji za separaciju, gde se otpad dovozi i gde prolazi kroz proces razvrstavanja.

Odatle putuje na tri strane – onaj koji je upakona i spreman za prodaju kao sekundarna sirovina, smešta se u magacin, biorazgradivi se prevozi do kompostilišta gde stoji šest nedelja nakon čega služi kao pokrivka za deponiju, koja je i poslednja stanica za sve ono što preostane u ovom procesu, piše TV Subotica.

Kroz čitav ovaj tok za tri meseca prošlo je oko 3.000 tona otpada, koliko je iz Subotice i ostalih šest opština koje su uključene stiglo na Regionalnu deponiju. Prema rečima direktorke, Čile Goli, to još još nije reprezentativna količina.

Probni rad trajaće godinu dana, za koliko direktorka i očekuje da će se pokazati realne količine otpada, a toliko vremena imaju i da otklone i sve eventualne nedostatke.

U Regionaoj deponiji trenutno je zaposleno 65 ljudi, a kada iz Subotice počne da se prevozi sav otpad, trebalo bi da se zaposli još 30, kako bi rad mogao da se odvija u dve smene. Međutim, za tako nešto Ministartvo zaštite životne sredine, treba da nabavi nove autosmećare i autopodizače.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.