Izvor: eKapija | Petak, 25.10.2019.| 14:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

EY Preduzetnički barometar - Kako prevazići probleme koji najviše muče domaće privrednike

Ognjen Kisin, Ljiljana Živković Karaklajić, Ivan Rakić, Mihailo Vesović, Darko Budeč i Zorica Žarković
Čak 90% najuspešnijih domaćih preduzetnika istaklo je nedostatak pravih kadrova kao značajan izazov za dalji rast i razvoj kompanije, pokazalo je istraživanje EY Preduzetnički barometar. Kao i prethodnih godina, velika većina preduzetnika, 86%, smatra da je potrebno snižavanje stope oporezivanja zarade. Takođe, veliki broj preduzetnika, čak 85% ističe da su domaći preduzetnički uspesi nedovoljno medijski ispraćeni.

U skladu sa najvećim problemima koji muče domaće privrednike, formirane su i preporuke kako da se oni prevaziđu.

- Preporuke za unapređenje poslovnog okruženja, pre svega kada je reč o nedostaku radne snage, podrazumevaju to da država, korporacije i preduzetnici moraju zajedno da strateški rade na ovom problemu koji postaje sve alarmantniji. Takođe, jedna od preporuka je i snižavanje stope oporezivanja, pre svega kroz uvođenje onih koji su do sada poslovali "na crno" u poreski sistem - rekao je Ivan Rakić, rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

On je dodao da je neophodno uvesti i alternativne izvore finansiranja, s obzirom na to da više od dve trećine preduzetnika poslovanje finansira iz sopstvenih sredstava.

Ljiljana Živković Karaklajić, vlasnica preduzeća D-Express i član žirija programa EY Preduzetnik godine istakla je da se mnoge kompanije, ali i mala i srednja preduzeća suočavaju sa problemom nedostatka radne snage i dodala da će možda u budućnosti biti neophodno uvoziti nekvalifikovanu radnu snagu iz siromašnijih ekonomija.

Živković Karaklajić, koja je proglašena za EY Brzorastućeg preduzetnika 2014. godine, podvukla je i problem visokih nameta na privredu.

- Dodatno 64% na neto zaradu se odvaja za poreze i doprinose. To se može umanjiti jedino ako se mnogo malih firmi uvede u poreski sistem. Dakle da bi se smanjili nameti, neophodno je smanjiti "crno poslovanje" - rekla je Živković Karaklajić i dodala da bi većina poslodavaca, ukoliko bi se smanjili porezi i doprinosi, taj "višak" prebacila na zarade, što bi dalje povećalo potrošnju i u krajnjoj liniji uticalo na razvoj čitavog društva.

Ognjen Kisin, izvršni direktor Konstruktor konsalting i EY Brzorastući preduzetnik 2018. godine smatra da periodi krize mogu da se prebrode, ali je pre svega potrebno da ne postoji prezaduženost.

- U građevinskoj industriji treba imati i širok portfolio klijenata. Dakle, treba raditi i ritejl i stambene i poslovne prostore - rekao je Kisin.

Šansa za mala i srednja preduzeća mogla bi da bude orijentacija na inovativne proizvode, smatra Darko Budeč, osnivač kompanije Buck, predsednik žirija programa EY Preduzetnik godine i EY Preduzetnik 2012. godine.

- Strani investitori, čini se, ne koriste dovoljno domaće razvojne potencijale i mislim da bi na tome trebalo više da se radi. Dobra stvar je osnivanje tehnoloških parkova u svim većim gradovima, a mislim da bi ih trebalo otvarati i u manjim mestima - naveo je Budeč.

Mihailo Vesović, savetnik predsednika PKS smatra da je feliksibilnost malih kompanija upravo činilac koji im omogućava da budu konkurentne, ali i dobri partneri za velike kompanije. On je dodao da je nepohodno unaprediti načine finansiranja malih biznisa u Srbiji.

- Kako u strukturi izvoza Republike Srbije dominiraju i dalje velike kompanije, naš cilj je da se u narednom periodu posvetimo ključnim pitanjima za koja su goruća za mala i srednja preduzeća. To su prvenstveno zakonska rešenja u oblasti poreza, kao i načini finansiranja malih kompanija gde se jako često dešava da nove male kompanije ne odgovaraju kriterijumima koji su postavljeni od strane bankarskog sektora i da zbog opterećenosti kreditima nemaju kapacitet da dupliraju svoju proizvodnju iako imaju sjajan proizvod - istakao je Vesović.

EY Preduzetnički barometar je godišnje istraživanje koje ima za cilj da istraži i artikuliše na direktan način pitanja, očekivanja i potrebe domaćih preduzetnika na osnovu kvalitativne i kvantitativne analize domaćeg preduzetničkog ambijenta. Kako je ovo četvrti put da je istraživanje sprovedeno među najuspešnijim domaćim preduzetnicima, studija nudi i uporednu analizu podataka koja otkriva i kakva je kontinuirana problematika poslovanja preduzetništva u Srbiji.


EY Preduzetnik godine

Uz promociju rezultata studije EY Preduzetnički barometar istaknuto je i da je otvoren osmi po redu konkurs za nagradu EY Preduzetnik godine. Svečano proglašenje nacionalnog pobednika biće održano u februaru 2020. godine, a pobednik nacionalnog konkursa u Srbiji će i ovaj put, zajedno sa pobednicima iz zemalja širom sveta, konkurisati za priznanje EY Svetski preduzetnik godine™ i prisustvovati svečanoj ceremoniji u Monte Karlu u junu 2020. godine. Kao i prethodne godine, program su podržali Ministarstvo privrede Republike Srbije, Radio Televizije Srbije, magazin Biznis & Finansije i poslovni portal eKapija.

- Program EY Preduzetnik godine je za prethodnih sedam godina iznedrio najsvetlije primere preduzetničkog ekosistema Republike Srbije. Izuzetno sam ponosan na svih 200 kandidata koji su samo u prethodnoj godini generisali prihod od preko 150 milijardi RSD i zapošljavali više od 18.000 ljudi. Njihova neverovatna agilnost i sposobnost prilagođavanja svim tržišnim uslovima razlog je više da nastavimo misiju koju smo započeli 2012. godine, da doprinesemo razvoju srpskog preduzetništva i njegovoj afirmaciji na vetskoj preduzetničkoj sceni - izjavio je Rakić, rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

I. Milovanović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.