Izvor: eKapija | Petak, 25.10.2019.| 13:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Udruženje konsultanata inženjera BiH najavilo kongrese i konferencije za 2020.

Deseti Kongres o transportnoj infrastrukturi i transportu s međunarodnim učešćem, koji se u glavnom gradu BiH održava 24. i 25. oktobra, svečano je otvoren juče, u kongresnom centru hotela Hills.

Kongres, koji organizuje Udruženje konsultanata inženjera BiH, okuplja učesnike iz sedam evropskih zemalja - Holandije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i BiH.

Ispred Ministarstva komunikacija i prometa BiH, koje je ujedno i pokrovitelj ove manifestacije, Kongres je otvorio zamenik ministra Saša Dalipagić. Otvaranju su prisustvovali i predstavnici ambasada Republike Hrvatske, Srbije, Italije i Velike Britanije.

Dalipagić je u svom obraćanju prisutnima naglasio važnost ovakvih skupova gde se razmjenjuju nova znanja i iskustva koja pomažu da se lakše donose prave odluke kada je razvoj države u pitanju, a posebno kad je reč o transportnoj infrastrukturi i transportu, navodi se u saopštenju organizatora.

U ime domaćina skupa dobrodošlicu prisutnim učesnicima i gostima poželeo je predsednik Udruženja konsultanata inženjera BiH Ešref Gačanin.

Ključne teme kojima se ovaj Kongres bavi su: transportne politike i strateško planiranje, bezbednost saobraćaja, analize, studije i projekti u domenu transportne infrastrukture i transporta.

Sponzori ovog skupa su kompanije: Altpro, Adfors, CGS Labs, Rasco, Teknoxgroup, Frauscher, BS Telecom Solutions, HT Eronet, SIMM inzenjering, TZI, IPSA Institut.

Kongresu prisustvuje 300 učesnika – eksperata iz razvojnih institucija, univerziteta, institucija domaćih vlasti i vlasti iz regiona, kao i proizvođača opreme i izvođača radova u domenu transportne infrastrukture i transporta.

Gačanin je najavio i niz aktivnosti koje Udruženje planira realizovati u narednom periodu:

- 2. BiH Kongres o vodama, 7. i 8. novembar 2019.
- Simpozijum o planiranju kvaliteta vazduhau gradovima 30. i 31. januar 2020.
- 2. Konferencija o urbanom planiranju i regionalnom razvoju, juli 2020.
- Konferencija SDEWES (Sustainable Development of Energy Water and Environment Systems) 28.06.- 02.07.2020.
te niz FIDIC (Fédération Internationale Des Ingénieurs-Conseils) internacionalnih treninga.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.