Izvor: eKapija | Četvrtak, 24.10.2019.| 17:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šansa za digitalnu transformaciju malih i srednjih preduzeća - PKS i GIZ pokrivaju do 5.000 EUR troškova

Ilustracija (Foto: Wright Studio/shutterstock.com)
Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije, u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ i Razvojnom agencijom Srbije, pozivaju preduzeća da konkurišu za podršku u digitalnoj transformaciji poslovanja.

Digitalna transformacija poslovanja znači:

- Povećanje nivoa konkurentnosti unapređenjem svih poslovnih procesa, efikasniju ponudu proizvoda i usluga, poboljšanu komunikaciju sa potencijalnim i sadašnjim kupcima/klijentima;

- Bolje planiranje finansiranja, profitabilnost, kvalitetnije marketinške aktivnosti - kreiranje modernih prezentacija i promocije preduzeća.

Centar za digitalnu transformaciju obezbeđuje mrežu sertifikovanih konsultanata za digitalnu transformaciju (ISO 17024). Na raspolaganju je jedan od 43 konsultanata koji će zainteresovane sprovesti kroz ceo proces - od razvoja strategije do implementacije razvijenog rešenja.

Konsultant definiše ključne oblasti u poslovanju koje treba unaprediti u narednom periodu i na koji način.

Centar za digitalnu transformaciju, GIZ i Razvojna agencija Srbije učestvuju sa 50% (ili maksimalno do 5.000 EUR) u troškovima ka digitalnoj transformaciji.

Program za 2019/2020. godinu sadrži pet elemenata:

- On-line samoprocenu;
- Ekspertsku analizu
- Razvoj Strategije
- Implementaciju
- Verifikaciju implementacije

Privredna komora Srbije osnovala je Centar kao instrument podrške mikro, malim i srednjim preduzećima. U okviru Centra do sada je edukovano i sertifikovano 43 konsultanata u oblasti poslovnih modela i procesa, E-trgovine, E-marketinga i društvenih mreža, IT zaštite i bezbednosti podataka u skladu sa GDPR uredbom.

Za manje od godinu dana rada Centra za digitalnu transformaciju kroz program je već prošlo oko 100 srpskih preduzeća.

- Preduzeća koje propuste digitalnu transformaciju suočavaju se izazovom da postanu tehnološki prevaziđene i izgube poziciju na sve zahtevnijem i konkurentnijem tržištu. Digitalna transformacija je odlična prilika za mikro, mala i srednja preduzeća da ranim usvajanjem digitalnih tehnologija uvedu inovativne poslovne modele i naprave nove proizvode koji će im obezbediti brzi rast i osvajanje novih tržišta - navodi se u pozivu PKS.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.