Izvor: Start | Četvrtak, 24.10.2019.| 14:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

U SAD dostavljen prvi paket pomoću drona

Ilustracija (Foto: iSam iSmile/shutterstock.com)
Alphabetov (Google) Wing je postao prva kompanija u SAD koja je dostavila paket pomoću drona, prenosi portal MSN. U gradiću po imenu Christiansburg koji je odabran kao Wingov testni teren, 22.000 stanovnika mogu da naruče proizvode koje inače dostavlja FedEx, lekove iz Walgreena i čokolade proizvedene u lokalnim poduzećima i sve navedeno će im stići dronom.

Wing je inače "operisao" u dva australijska gradića te u Helsinkiju. U izjavi kompanije stoji da je prva dostava dronom odrađena u petak popodne u Christianburgu, kao i da je "popločala put za najnapredniju dostavu dronom u državi".

Jedna porodica je koristila aplikaciju Wing za narudžbinu leka, tableta Vitamina C, vode, maramica i tableta za kašalj, stoji u izjavi. Takođe, jedan stariji stanovnik je naručio rođendansku tortu za svoju suprugu. Iako je većina dostava odrađena FedExovim kamionom, poslednje kilometre je prešao dron.

Žuti i beli dronovi su nakrcani paketima u lokalnom operativnom centru nazvanom Nest (gnezdo). Tamo zaposleni Winga pakuju pakete do težine od 1.3 kilograma, koji se mogu dostaviti unutar radijusa od deset kilometara.

Kada stignu na odredište, dronovi ne sleću. Umesto toga, lebde iznad kuće i spuštaju paket kablom, prenosi Novi list.

Ostale kompanije rade na tome da lansiraju slične usluge, a među prvima su Amazon, UPS i Uber Eats. Wing je bio prvi koji je uspeo da dobije dozvole FAA-e, Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration).
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.