Izvor: RTS | Četvrtak, 24.10.2019.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Fiat sprema deset modela na struju - Šansa i za kragujevačku fabriku

(Foto: bibiphoto/shutterstock)
Posle dužeg vremena Fiat je povukao strateški potez koji će se odraziti i na fabriku u Kragujevcu. Grupacija Fiat Chrysler automobili izgradiće sledeće godine kompleks za montažu baterija vredan 50 mil EUR u Torinu. To će omogućiti elektrifikaciju 13 novih modela i vratiti Fiat na svetsku scenu. Kakva je šansa za modifikaciju našeg modela 500 L?

Fiat se na ovaj potez odlučio, jer proizvodnjom električnih vozila u budućnosti izbegava milionske kazne po pooštrenim evropskim propisama o emisiji izduvnih gasova.

- Planiramo uvođenje 13 novih ili osveženih modela od kojih će 10 biti isključivo na struju. Prvi se očekuje 'fiat 500' čija proizvodnja počinje u drugom kvartalu 2020. Planiramo dosta i hibridnih, ali i plagin (Plug in) hibridnih vozila - kaže Pjero Golijeri iz Fiata.

Ove tehnloške izmene će svakako uticati i na izbor novog modela ili modifikaciju već postojećeg koji se proizvodi u Kragujevcu, kažu analitičari.

- Mislimo da je budućnost u elektrici i u hibridinim verzijama, naročito u plagin hibridima koji mogu preko dana da idu na struju u gradu, a kada treba tu su SUS motori za duža putovanja - kaže Golijeri.

Proizvodnja plagin hibridnih džipova se očekuje u Detroitu, a naznačeno je da će se proizvoditi i potpuno električni džipovi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.