Izvor: eKapija | Sreda, 23.10.2019.| 12:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počinje izgradnja linijskog parka od 4,5 kilometara od Beton hale do Pančevačkog mosta

Ilustracija (Foto: Alison Hancock/shutterstock.com)
U Beogradu se gradi čak dva miliona kvadrata godišnje, a na nama je težak zadatak da izgradimo infrastrukturu za toliku gradnju – rekao je glavni urbanista prestonice Marko Stojčić za TV Hepi i dodao da je potrebno izgraditi vodovodnu mrežu, kanalizaciju i saobraćajnice, prenosi Beoinfo.

Prema njegovim rečima u Beogradu je broj stanovnika manje-više isti, ali je sve manje podstanara i menjaju se javni prostori.

Stojčić će najavio i nastavak izgradnje novih sadržaja u predelu reka Dunava i Save.

– Mi sada počinjemo izgradnju linijskog parka u dužini od 4,5 kilometara od Beton hale do Pančevačkog mosta i to je najvažnija stvar koja će za posledicu imati potpunu promenu urbanog tkiva. Radi se o prostoru gde je nekada išla pruga i već sada nam se javljaju investitori koji su zainteresovani za izgradnju određenih sadržaja na tom pravcu. Beograđani će tako dobiti najkvalitetniji javni prostor za rekreaciju, zabavu i kulturu – kazao je Stojčić.

Govoreći o pokrivenosti grada urbanističkim planovima Stojčić je rekao da he grad pokriven sa još 30%.

- Ja se nadam da ćemo u neradnih tri do četiri godine imati pokrivenost od 100%. Tako će svako ko ima parcelu u gradu znati šta može da se gradi, znaće vrednost zemljišta, a mi ćemo lakše razvijati infrastrukturu – rekao je Stojčić.

Govoreći o izgradnji novog mosta na Savi, Stojčić je podsetio da će on imati četiri saobraćajne trake, trotoare i biciklističke staze. Opširnije o tome kako će most izgledati, čitajte u posebnoj vesti.

– Beogradu je takav most potreban jer će imati dvostruko veću prohodnost od starog. Tunel koji smo planirali nalazi se u nastavku, prolazi pored Ekonomskog fakulteta i izlazi na Ulicu despota Stefana što će nam omogućiti da se smanje gužve i mnogo brže dođe sa jednog na drugi deo grada. Beograd trenutno ima 650.000 automobila, godišnje dobijamo 11.500 novih automobila i mi moramo širiti pešačku zonu, ali i omogućavamo alternative – rekao je gradski urbanista.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.