Izvor: Promo | Sreda, 23.10.2019.| 11:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Milena Cvetković, izvršni direktor Baby Food Factory - Za samo godinu dana postali smo omiljeni brend mališana i roditelja širom regiona

Milena Cvetković
Fabrika dečije hrane - Baby Food Factory otvorena je krajem oktobra 2018. godine i vrlo brzo pozicionirala se kao lider na tržištu. Prva godina bila je puna izazova, ali i velikih uspeha. Od novog i nepoznatog brenda, proizvodi Nutrino postali su omiljena hrana mališana, ali i njihovih roditelja širom regiona.

Samo u izgradnju Fabrike dečije hrane uloženo je 34 mil EUR, a značaj ove investicije prepoznala je i eKapija koja je kompaniji Baby Food Factory dodelila nagradu za investiciju godine Aurea 2019.

O rezultatima poslovanja tokom prve godine, pozicioniranju brenda, ali i daljim planovima kompanije, razgovarali smo sa Milenom Cvetković, izvršnim direktorom Baby Food Factory.

eKapija: Baby Food Factory je otvorena krajem oktobra 2018. godine. Kakvi su rezultati poslovanja godinu dana kasnije i da li ste zadovoljni postignutim?

- Tržište dečije hrane je izuzetno osetljivo, prvenstveno zbog kategorije potrošača kojima su ti proizvodi namenjeni. Upravo zbog toga je briga o pravilnoj i zdravoj ishrani deteta jedan od najvažnijih zadataka kompanije Baby Food Factory i na njemu se zasniva čitavo naše poslovanje.

Izgradnja brenda, posebno u ovoj kategoriji, nije nimalo lak posao, jer je tržište formirano, postoje prepoznatljivi proizvođači, izgrađeno poverenje potrošača i ukusi koje su deca izabrala kao svoje favorite. Ipak, čvrsto smo verovali u našu ideju da kvalitetnim proizvodima doprinesemo zdravoj budućnosti generacija koje dolaze, verovali smo u same proizvode, i da ćemo zadobiti poverenje korisnika. Za samo godinu dana prešli smo put od potpuno nepoznatog, novog domaćeg brenda na tržištu, do brenda kojem roditelji veruju i redovno kupuju, a deca vole i rado biraju.

Rezultati sa terena pokazuju kontinuiran rast u udelu koji naši proizvodi ostvaruju na tržištu dečije hrane, i u pojedinim kategorijama, nalazimo se u samom vrhu, zajedno sa velikim, globalnim proizvođačima koji su dugi niz godina prisutni na ovdašnjem tržištu. Udeo Nutrina u tržištu dečje hrane dostigao je već 17%, što je izuzetan uspeh za jedan mlad brend i za domaću proizvodnju. Izuzetno smo ponosni na činjenicu da je Nutrino za kratko vreme postao sinonim za zdravu i ukusnu dečiju hranu.

Ova godina je bila puna izazova za tek otvorenu fabriku, ali su ostvareni rezultati dokaz da imamo dobre i kvalitetne proizvode. Jedan od njih je svakako i Aurea, nagrada za investiciju godine, koja za nas predstavlja poseban vid priznanja i potvrdu da je Baby Food Factory prepoznata kao projekat koji doprinosi vraćanju domaće industrije dečije hrane na mesto koje zaslužuje.

Veliku zahvalnost za ostvareni uspeh dugujemo našim kolegama iz svih sektora, jer bez njihove stručnosti i posvećenosti postavljenom cilju, ne bismo ostvarili ovakve uspehe za samo godinu dana poslovanja.

eKapija: Tokom prethodne godine, otvorena su i tržišta u regionu. U koliko zemalja trenutno poslujete i da li postoje planovi za osvajanje novih tržišta i van regiona?

- Nakon početka prodaje u Srbiji, već od novembra prošle godine su Nutrino proizvodi dostupni u maloprodajnim objektima širom Crne Gore i za vrlo kratko vreme je ostvaren veliki broj ponovljenih kupovina. Dobar start brenda u Srbiji i Crnoj Gori nas je ohrabrio i okrenuo ka novim tržištima, pa smo omogućili i deci u Bosni i Hercegovini, Albaniji i Makedoniji da zdravo i bezbedno rastu i razvijaju se uz Nutrino. Do kraja ove godine planiramo i ulazak na tržište EU i počinjemo sa Hrvatskom.

Od februara ove godine, naši proizvodi se nalaze i na policama dečije hrane u Ruskoj Federaciji.

Srednjoročni plan naše kompanije je prisustvo i na tržištu jugoistočne Evrope i Zajednice nezavisnih država u kojoj su Azerbejdžan, Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Rusija, Tadžikistan i Uzbekistan. Imamo visokokvalitetan proizvod, kapacitete koji mogu da zadovolje potrebe znatno većeg tržišta, nego što je regionalno, i verujemo da ćemo se već sledeće godine približiti realizaciji tog plana.

eKapija: Koji su trenutni proizvodni kapaciteti i da li se planira proširenje kapaciteta i proizvodnog asortimana?

- Baby Food Factory je opremljena visokoefikasnom tehničko-tehnološkom opremom velikih proizvodnih kapaciteta. Na dnevnom nivou, iznose od 50 do 70 tona gotovih proizvoda, što, kao što sam napomenula, premašuje čak i potrebe regiona. Primera radi, kapacitet postrojenja za proizvodnju i pakovanje sokova i tečnih žitnih kaša je 9.000 jedinica u satu, za proizvodnju i pakovanje voćnih pirea u "pauč" ambalaži gotovo 11.000 jedinica, kašica u teglicama 15.000 jedinica, dok za proizvodnju i pakovanje suvih žitnih kaša on podrazumeva 5.000 jedinica u jednom satu.

Planiramo nastavak ulaganja u proizvodne potencijale, kroz koja će se postojeći asortiman proširivati.

eKapija: Kao domaća fabrika, doneli ste u proizvodnju hrane za decu određene novitete. Koje su to inovacije i kako su ih naši potrošači prihvatili?

- Odluku o unošenju inovacija u proizvodnju dečije hrane smo doneli na osnovu detaljne analize tržišta. Nakon upoznavanja sa potrebama roditelja i mališana, konzumenata naših proizvoda, došli smo na ideju da im ponudimo inovativna rešenja u pogledu asortimana, ali i u pogledu pakovanja. Tako je nastalo Mlekce - spremna za upotrebu tečna žitna kaša obogaćena inulinom, koji je dobar za imuni sistem i digestivni trakt deteta. Nutrino Mlekce sadrži mleko i žitarice koje daju osećaj sitosti i pomažu miran san. To je proizvod koji je za rekordno kratko vreme pronašao svoj put do velikog broja mama širom regiona i postao njihov saveznik, jer im pruža ono što žele – da je njihovo dete sito i da mirno spava celu noć. Pored Mlekca, postali smo prepoznatljivi i po novim kombinacijama ukusa, koje nisu do sada postojale na našem tržištu.

Sa druge strane, kada su u pitanju pakovanja, naše suve kaše se pakuju u dojpak ambalažu sa ziperom, čime se olakšava njihovo ponovno korišćenje i zadržava svežina proizvoda. Nutrino teglice smo spakovali u termoskupljajuću foliju, koja štiti proizvod od svetlosti, prašine i otvaranja. Brigom o sigurnosti proizvoda i uštedi vremena za pripremu obroka smo takođe osvojili naše kupce i verujemo da smo pomenutim novinama uspeli da odgovorimo na savremene izazove.

eKapija: Kako nakon godinu dana poslovanja ocenjujete tržište dečije hrane u Srbiji?

- Zadovoljstvo mi je da kažem da je kategorija dečije hrane porasla za 12% u odnosu na prošlu godinu. Upravo je to i jedan od naših dugoročnih ciljeva - proširenje cele kategorije. Mi duboko verujemo da sva deca zaslužuju najbolje, bez obzira na finansijske mogućnosti roditelja, zato smo i naše proizvode, koji su od vrhunskih uvoznih i domaćih sirovina od sertifikovanih dobavljača dečje hrane, učinili da budu pristupačni svima. Kao rezultat smo dobili zadovoljstvo i poverenje naših potrošača koje nas dodatno stimuliše da insistirajući na izuzetnosti i inovativnosti u radu pružimo svoj deci zdrave, ukusne i bezbedne obroke.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.