Izvor: Politika | Sreda, 23.10.2019.| 09:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šabac dobija Vinaverov trg - U planu zelene površine, drveće, klupe

(Foto: Google Maps/screenshot)
Stanislav Vinaver dobiće trg u Šapcu, rodnom gradu. Na prostoru ispred Zorkinog solitera, gde se centralna gradska ulica, Karađorđeva, račva u više pravaca, u toku su radovi po ideji stručnog tima sa arhitektinjom Milenom Zindović na čelu. Rešenje je nagrađeno na više konkursa, a arhitekte su inspiraciju pornašle u Vinarevom delu "Gromobran svemira" iz 1921.

- Ideja je da napravimo modernu i kvalitetnu novu rutu od stare robne kuće (u centru grada) do Zorkinog solitera. Radovima će biti obuhvaćene ne samo saobraćajnice već i sam soliter, pa će na Vinarevom trgu doći do spajanja takozvanih horizontalnih i vertikalnih pravaca. Pri tom ničiji komfor neće biti narušen. Dobićemo i više zelenila u gradu - ističe gradonačelnik Nebojša Zelenović.

Prema njegovim rečima, novi šabački trg bi trebalo da bude i nova tačka okupljanja građana. Dao bi vetar u leđa buticima i radnjama u ovom delu Karađorđeve ulice koje bi mogle da računaju na povećanje prometa.

Zamisao stručnjakaje da Vinaverovim trgom dominiraju zelene površine, drveće, klupe i moderne instalacije. Fasada Zorkinog solitera i stambene osmospratnice iz socijalističkog perioda, uklopiće se u ambijent na taj način što će na zgradi biti postavljene crvene konstrukcije, koje će tokom dana praviti različite senke sa instalacijama na trgu.

- Autorka je želela da na moderan način napravi omaž Vinaveru i njegovom delu. To se uklapa u identitet Šapca, koji je uvek težio tome da bude korak ispred - kaže Bojan Alimpić, urbanista JP Infrastruktura Šabac.

Postojeća parking mesta ispred Zorkinog solitera će ostati i biće im pridodat još jedan red, dok će mesta oko platoa budućeg trga biti ukinuta. Ipak, vlasnici vozila u ovom delu grada neće biti na gubitku, jer su parking mesta nadoknđena promenom režima parkiranja u Karađorđevoj i Kajamakčalanskoj ulici. Ukoliko posluži dobro vreme, radovi na Vinaverovom trgu bi trebalo da budu završeni do kraja novembra.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.