Izvor: eKapija | Sreda, 23.10.2019.| 08:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvoren rekonstruisan objekat Vazduhoplovne akademije u Beogradu

Slavko Gak, Ursula Renold, Gabrijela Grujić, Dragomir Petronijević i Goran Cvijović (Foto: Beoinfo)
U Beogradu je u utorak, 22. oktobra, otvoren rekonstruisani objekat Vazduhoplovne akademije, koji će služiti za potrebe školovanja učenika ove srednje škole u konceptu dualnog obrazovanja. Vazduhoplovna akademija broji skoro 900 učenika i svi se školuju po ovom sistemu.

Dragomir Petronijević, član gradskog veća, poručio je tom prilikom da će u ovakvim uslovima uspesi dece biti još bolji u budućnosti.

- Četvrta industrijska revolucija je u punom jeku, a ono što vidimo kao šansu jeste da obrazovanjem, ovakvim srednjim stručnim školama i centrima za obuku uhvatimo korak sa Evropom i svetom. Dovodimo iz godine u godinu sve više investitora, ali naša dodata vrednost jesu upravo naši mladi ljudi. Želimo da im omogućimo da i ovde mogu da uče kao bilo gde drugde - rekao je Petronijević, prenosi Beoinfo.

On je ocenio da svaki potencijalni investitor najpre proverava kadrove kojima raspolažemo. Zato, najavio je Petronijević, predstoji ulaganje u edukativni centar u ovoj školi, ali i na nivou čitavog grada, koji bi spojio kompanije i mlade ljude.

Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu precizirao da je Grad Beograd u prethodne dve godine u ovu školu uložio više od 70 miliona dinara.

- Učenici ove škole postižu vrhunske rezultate, a verujemo da će u novim, znatno boljim uslovima, biti još i bolji. Do kraja ove godine izdvojićemo još 11,5 miliona dinara u opremanje, a tokom sledeće godine plan je da škola dobije i veliki trening centar - rekao je Gak.

Kada je reč o obrazovnim ustanovama, on je naveo da je u toku veliki investicioni talas, radi se 365 dana u godini, a u 2019. uloženo je oko 800 miliona dinara u osnovne i srednje škole, kao i u predškolske ustanove.

Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić iznela je podatak da Vazduhoplovna akademija već dugi niz godina uspešno obrazuje kadrove za potrebe vojske i policije, ali i kompanije Air Serbia, Aerodroma Nikola Tesla i JAT tehnike.

- Najvažnije je da filozofija obrazovanja postane filozofija života svakog mladog čoveka koji se školuje u Srbiji. Vazduhoplovna akademija postaje trening centar za razvoj vazduhoplovstva i, nadam se, lider u regionu. Ovo predstavlja još jedan dokaz da dualno obrazovanje doživljavamo kao dodatu vrednost na kvalitetno srpsko obrazovanje - navela je ona.

Direktor akademije Goran Cvijović naglasio je da je povod za događaj s jedne strane obnova objekta, a s druge potpisivanje ugovora o dualnom obrazovanju sa MUP-om. To je misija Vazduhoplovne akademije kao stručne škole - da u svakom trenutku bude spremna da odgovori na zahteve kompanija i tržišta, s krajnjem ciljem da mladi ostanu u zemlji.

Ursula Renold, ekspert za dualno obrazovanje, navela je da je veoma impresionirana onim što je videla u rekonstruisanom objektu, te da bi i Švajcarska mogla da se pohvali ovakvom obrazovnom ustanovom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.