Izvor: eKapija | Utorak, 22.10.2019.| 15:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beogradska kompanija Krstaco otvara pogon za preradu drveta kod Valjeva - Investicija 6 mil EUR, posao za 120 radnika (FOTO)

(Foto: Grad Valjevo)
Preduzeće Krstaco iz Beograda otvara pogon za preradu drveta u Beloševcu kod Valjeva. U početnoj fazi biće otvoreno 120 radnih mesta, dok za kasnije planiraju zapošljavanje većeg broja radnika.

Prema rečima Milana Krstića, vlasnika i direktora kompanije u pogon kod Valjeva uloženo je 6 mil EUR. Probni rad u novom pogonu je već počeo, a kako se navodi na sajtu Grada, očekuje se da će fabrika planiranim kapacitetom početi da radi uskoro.

- Ovo je grinfild investicija, došli smo na livadu, ovo smo uspeli da sagradimo za godinu i po dana i jedna je od većih investicija na teritoriji Balkana što se tiče prerade drveta. Naš dnevni kapacitet prerade je kad su sveži trupci u pitanju 120 kubika u dve smene, dok je kapacit peletare, koja se nalazi u okviru same fabrike 50 tona peleta na dan. Proizvodnja koja se realizuje trenutno je probna proizvodnja, inspirisana je time da se od trupaca sve iskorišćava, od kore pa do otpadaka. Celokupan plasman je izvozno orijentisan i maltene već prodat unapred. Smatram da će od 30 do 40 kontejnera bukove građe sušene za industriju nameštaja biti mesečno plasirano iz ove fabrike i oko 15.000 tona peleta na teritoriji Italije i Austrije. Jedan deo plasmana ćemo obezbediti za domaće tržište, a uradićemo i jednu kratku edukaciju građana, šta je to pelet, čemu služi, i smatramo da ćemo u narednom periodu imati još ulaganja, što će povećati naše proizvodne kapacitete - rekao je Krstić.
Uskoro pogon počinje da radi punim kapacitetom (Foto: Grad Valjevo)
On je dodao da je reč o prvoj fazi ulaganja, a očekuje se da će u drugoj fazi biti zaposleno 200 ljudi, a u trećoj oko 250 u dve smene.

- Ovo je investicija bez ikakvih subvencija, banke su nas podržale, verovali su u ovaj projekat, a mi se nismo nikome obraćali za pomoć sem lokalnoj samoupravi. Smatram da su za državu dobre strane investicije, ali lično mislim da je poželjnije da se srpski investitori više uključe u investiranje u ovoj zemlji u proizvodne kapacitete. Ovde smo, moramo da ostanemo ovde, za razliku od stranih investitora koji uvek mogu da se povuku. Ovo što smo mi uložili ovde, kako ja, tako i moji kooperanti, podizvođači, radimo dve godine bez prestanka i znamo da smo svoji na svome i da će to uvek biti naše - istakao je Krstić.

Krstić je naveo i da su smatrali da je ovo delatnost koja ima budućnost, jer, Srbija je jedna od retkih zemalja u svetu koja uopšte izvozi svoj trupac, odnosno svoje drvo u sirovinskom stanju.
Pelet iz novog pogona kod Valjeva (Foto: Grad Valjevo)
- Moj dalji cilj je da ovde ne bude poluproizvod, odnosno rezervna građa za nameštaj, nego da se ovde pravi nameštaj koji će se izvoziti u celo svet. U zemlji imamo veliki šumski kapacitet, mislim da nije dovoljno iskorišćen i smatram da možemo mnogo da uradimo na tom polju. Meštani okolnih valjevskih sela mogu biti kooperanti i ogromni su kapaciteti. Dosta sam prošao u poslednjih godinu i po dana po selima i šumama, dosta je napuštenih domaćinstava, a ovo je možda proces gde će uspeti da se zaustavi ta ruralna selidba, da se ljudi zadrže na svojim ognjištima. Svi su dobrodošli, svoju seču mogu da plasiraju preko mene i na taj način unovče svoju šumu - zaključio je Krstić.

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović istakao je značaj ulaganja za okolna mesta, ali i čitav grad.

- Ova mini industrijska zona koja se već ovde, čini mi se rehabilirala i oživela u Beloševcu, je veoma interesantna da se poveže sa putem M4, sa postojećim Industrijskim zonama Stefil i novom industrijskom zonom. Zadatak u narednom mandatu, koji je veliki izazov ali isto tako i veliko zadovoljstvo da jednu takvu investiciju Republika upravo ovde u Valjevu locira i da pored puta M4 ima povezane faktički dve ili tri industrijske zone - rekao je Gvozdenović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.