Izvor: B92 | Utorak, 22.10.2019.| 15:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Behtel i Enka traže više para za Moravski koridor - Ugovor najkasnije za 10 dana?

(Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)
Komercijalni ugovor za izgradnju Moravskog koridora biće potpisan najkasnije za deset dana, najavila je ministarka Zorana Mihajlović, preosi RINA.

- Izuzetno teški pregovori sa kompanijom Behtel-Enka i dalje traju. Mi ne odstupamo od procenjene investicione vrednosti, a reč je o 800 mil EUR. Međutim, od konzorcijuma ove firme imamo drugačije ponude. Ne odustajemo od nivoa ekonomske investicije koju smo zacrtali, jer Moravski koridor u sebi sadrži tri projekta – telekomunikacioni, putni koridor i regulaciju Morave. Rešenje sa kim ćemo potpisati ugovor i na koji način očekujemo u najkraćem mogućem roku, u narednih deset dana - izjavila je ministarka Mihajlović.

Moravski koridor biće dugačak oko 110 kilometara i spojiće Koridor 10 sa Koridorom 11, a povezaće oko 500.000 ljudi.

- Čim se potpiše komercijalni ugovor, sve je spremno za početak radova jer je završena i ekproprijacija zemljišta. Na ovaj način povezaće se Čačak, Kraljevo, Trstenik, Kruševac, Vrnjačku Banja, i tako učiniti da sve što nam je najvažinije bude privredno povezano - rekla je Mihajlović.

Ministarka je istakla da će Novim investicionim planom biti uloženo najmanje 10 mlrd EUR u drumski, železnički i vazdušni saobraćaj.

- Najvažnija deonica Koridora 11 trenutno je izgradnja deonice od Preljine do Požege, rok za završetak radova je kraj 2021. godina i nadam se da nećemo probiti taj rok. Deonica nije nimalo laka, ali predstavlja prekretnicu za sve što se bude radilo u budućnosti. Od Požege krećemo u izgradnju deonica ka Sarajevu, a zatim i ka Crnoj Gori što će biti finansijski najteža deonica, za koju će biti neophodno blizu 2 mlrd EUR - naglasila je Zorana Mihajlović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.