Izvor: RTS | Utorak, 22.10.2019.| 10:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

NIS počinje proizvodnju nafte i gasa u Rumuniji

(Foto: huyangshu/shutterstock.com)
U eri električnih automobila naftni sektor u svetu se brzo transformiše, a naftna preduzeća prerastaju u enregetska. U toj tranziciji je i NIS koji već ima 14 malih progona za proizvodnju i struje i toplotne energije. A posle deset godina od privatizacije, počinju proizvodnju nafte i gasa u susednoj Rumuniji.

U Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Rumuniji NIS ima 90 benzinskih pumpi i već nekoliko godina istražuje nova nalazišta nafte i gasa. A ovih dana u pančevačku Rafineriju na ispitivanje za preradu stigle su i prve količine nafte iz probne proizvodnje u Rumuniji.

- U Rumuniji u Panonskom basenu već je otkriveno i naftno i gasno nalazište. Nastavljamo sa daljim bušenjem i pronalaženjem novih mogućnosti za širenje resursne baze kompanije, jer su postignuti rezultati ohrabrujući - kaže predsednik Odbora direktora NIS-a Vladimir Jakovljev.

Glavna i odgovorna urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić navodi da je poznato da Rumunija ima mnogo nafte.

- Čuli smo i da su sadašnja istraživanja mnogo uspešnija, više se ne dešava da se istražuje na više mesta a nađe se nafta na dva. Sada je to uglavnom 100% - rekla je Milinčićeva.

Pri kraju je i najvažniji posao u Rafineriji Pančevo – gradnja postrojenja "Duboka prerada". To je ključno ekološko postrojenje za zemlju jer će omogućiti prizvodnju mazuta bez sumpora.

- Reč je o značajnom proširenju proizvodnje, konkretno rast od 38% proizvodnje dizel goriva, kao i sopstvena proizvodnja novog proizvoda, koksa, čime će se u potpunosti pokriti potrebe Srbije jer ga sada uvozi, a biće ga i za ivoz - ističe Jakovljev.

Većinski vlasnik Gazprom Neft danas u NIS-u ima 56,15% akcija, 29,87% je udeo države a ostalo je u rukama malih akcionara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.