Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 21.10.2019.| 17:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

TRIVAN: U planu izrada katastra minihidrocentrala

(Foto: mc.rs)
Za Srbiju je korisno zabraniti izgradnju minihidrocentrala u zaštićenim područjima, a u planu je izrada katastra minihidrocentrala izjavio je u ponedeljak, 21. oktobra, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

- Katastar koji bude napravljen, a koji sada Ministarstvo energetike izrađuje, mora da bude odličan i potkovan svim mogućim stručnim aspektima takve odluke. Kada se pređe u primenu svega toga treba da vidimo da li zaista svaka lokacija treba da bude lokacija na kojoj će se graditi - rekao je ministar.

Objasnio je da trenutno postoji katastar mogućih minihidrocenrala u Srbiji koji je iz 1987. godine i naveo da su ljudi koji su radili taj katastar skrenuli pažnju da tada nisu uzeli u obzir sve aspekte, naročito zaštite životne sredine.

- Žurimo sa zakonom da bi zakon zaštitio zaštićena dobra. Katastar će biti u hodu ili iza toga usvojen i on će odrediti šta i gde se radi - precizirao je Trivan i naveo da je trenutno izgradnja minihidrocentrala u zastoju.

Trenutno su u pripremi izmene Zakona o zašititi prirode koje će predvideti zabranu izgradnje minihidrocentrala u zaštićenim dobrima, a Trivan za Tanjug kaže da je to jedinstven stav građana, stručne javnosti, njegovog ministarstva, kao i stav koji je podržao predsednik Aleksandar Vučić.

Izmene tog zakona, navodi ministar, biće gotove u relativno kratkom roku, a potom će Ministarstvo energetike izraditi katastar minihidrocentrala. Srbija je, kaže, od svih zemalja u regionu sa najmanje površinskih autohtonih voda.

- Uprkos verovanju da Srbija ima previše vode, to nije tačno. Ako imamo svest o toj činjenici da nemamo dovoljno voda zaista mnogo treba da vodimo računa o tome kako koristimo vodu - rekao je ministar.

Upozorio je da bilo koji zahvat građevinskog tipa u malim vodotokovima proizvodi ozbiljne poremećaje u biološkoj ravnoteži.

- Ako je 8-9% zaštićenih dobara u Srbiji, logično pitanje bi bilo da li moramo baš u tih osam posto zaštićenih dobara da gradimo rizične objekte? Ja mislim, ne - kaže Trivan i podseća da još važeći zakon dozvoljava gradnju minihidrocentrala u zaštićenim područjima.

Pozvao je na korišćenje nekih drugih obnovljivih izvora energije budući da imamo još neke resurse koji mogu da se iskoriste.

- Mi želimo da imamo energiju iz obnovljivih izvora, ali nećemo da to bude na uštrb naše prirode - rekao je ministar.

Naveo je da Srbija izgradivši sve predviđene minihidrocentrale ne može dobiti više od dva, tri odsto ukupno potrebne energije.

- Nisam siguran da zbog samo 2-3% ukupne energije treba da ugrozimo čitavu svoju prirodu i najvažniji resurs koji se zove voda, apsolutno sam protiv toga - rekao je Trivan.

U zastićenim područjima do sada je izgrađeno 18 minihidrocentrala, a ministar kaže da je u planu još čak oko 50.

- Ali to još stoji. Sve su derivacionog tipa, a ukupno ih u Srbiji ima nešto više od 100 - rekao je Trivan.

Naveo je da su derivacione minihidrocentrale veoma štetne i da bi bilo bolje razmišljati u budućnosti o takozvanim pribranskim minihidrocentralama koje su, dodaje, značajno korisnije za našu državu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.