Izvor: Nezavisne novine | Ponedeljak, 21.10.2019.| 16:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Agrokomerc staje na zdrave noge - Uprava se nada novom produženju roka za konsolidaciju

(Foto: facebook.com/agrokomerc)
Ekonomski pokazatelji govore da u procesu finansijske konsolidacije, velikokladuška firma Agrokomerc postepeno staje na zdrave noge, s obzirom na to da je u proteklom periodu pokrenut niz razvojnih programa i projekata, tvrde u Upravi ovog preduzeća.

Mersad Hamidović, direktor firme, kaže kako se nada da će to uvideti i Vlada Federacije BiH, te ponovo produžiti rok za njihovu konsolidaciju koji ističe 10. decembra.

- Zakon o finansijskoj konsolidaciji je izmenjen i dopušta se njegovo produženje i na period do dve godine. Zbog toga se nadamo kako naši rezultati neće ostati nezapaženi - istakao je Hamidović.

Inače, prvobitno određeni rok o finansijskoj konsolidaciji isticao je sredinom jula, ali je odlukom federalne vlade, koja je titular Agrokomerca, potom produžen za još pet meseci.

U obrazloženju je navedeno da je Agrokomerc iskazao potrebu da rok trajanja ovog postupka bude produžen jer je tokom njegovog dosadašnjeg trajanja smanjeno ukupno dugovanje i uspostavljena poslovna saradnja sa strateškim partnerom, preduzećem AC Food, te povećan obim proizvodnje u konditorskoj industriji i pokrenuta proizvodnja u nizu drugih pogona u okviru kompleksa prehrambene industrije.

Hamidović ističe kako je jedan od najvažnijih projekata oživljavanje peradarske proizvodnje po kojoj je Agrokomerc nekad bio poznat.

Tako su pre pet meseci započeli proizvodnju uzgojnih pilića te je tada na četiri farme na lokalitetu Elezovići useljeno 50.000 pilića.

- Uspeli smo uzgojiti koke nosilje i prodali smo ih našem strateškom partneru, firmi AC Food, koja će nastaviti proizvodnju konzumnih jaja. Proces proizvodnje koka nosilja protekao je u najboljem redu uz primenu svih potrebnih tehnoloških parametara - istakao je Hamidović.

Prema njegovim rečima, ova investicija je bila vredna pola miliona maraka (250.000 EUR), a posao je dobilo novih 12 radnika.

U Upravi preduzeća se nadaju kako će, oživljavanjem vlastite proizvodnje, izbeći stečajni postupak koji ih je umalo zadesio.

Podsetimo kako je Opštinski sud u Bihaću početkom ove godine prvobitno doneo odluku o pokretanju stečaja, ali je nakon žalbenog postupka Kantonalni sud predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Naposletku je presuđeno da se zaustavi stečajni postupak u Agrokomercu zbog odredaba Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH, kojim je definisano da se u toku postupka finansijske konsolidacije ne može pokretati prinudna naplata potraživanja nad imovinom društva s većinskim učešćem državnog kapitala.

Agrokomerc je u preratnom periodu bio nosilac ekonomskog razvitka Velike Kladuše, ali i celog bihaćkog okruga i jedan od najuspešnijih prehrambenih kombinata u bivšoj Jugoslaviji koji je zapošljavao više hiljada radnika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.