Izvor: Nezavisne novine | Ponedeljak, 21.10.2019.| 16:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Putarina u Republici Srpskoj za one koji voze svaki dan biće jeftinija

Ukoliko svakog dana vlastitim vozilom putujete, recimo, od Gradiške, Prnjavora ili pak Doboja prema Banjaluci, imaćete mogućnost da putarinu za auto-put plaćate po znatno nižim cenama, saznaju Nezavisne.

Naime, u toku je izrada Uredbe o visini putarine, koja utvrđuje visinu putarine na svih 106 kilometara auto-puta i to kroz zatvoreni sistem naplate, a početak njene primene očekuje se uskoro, odnosno do kraja oktobra.

Na raspolaganju će vam, naime, biti dva stimulativna modela - prvi su pretplatne karte, koje će važiti za putničke automobile i vozila poput motocikala i mopeda, a drugi se odnosi na popust, koji će biti i do 25%.

Ako se odlučite za status pretplatnika, koji je predviđen za tačno određenu relaciju, na primer Prnjavor - Banjaluka, na raspolaganju će vam biti periodične, mesečne i godišnje karte.

- Periodična karta obračunava se tako što se iznos putarine za određenu relaciju množi brojem kalendarskih dana u zahtevanom periodu i omogućava neograničen broj prolazaka u toku tog perioda na traženoj relaciji - pojasnili su za Nezavisne iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Mesečna karta važi za kalendarski mjesec, a obračunava se tako što se iznos putarine za određenu relaciju množi brojem 40 i omogućava neograničen broj prolazaka u toku mesec dana na toj relaciji.

Godišnja karta važiće od datuma kada je kupite, pa narednih godinu dana, a njena cena obračunava se tako što se iznos putarine za određenu relaciju množi brojem 400 i omogućava neograničen broj prolazaka na toj relaciji.

Da biste koristili ovu povlasticu, potrebno je da imate tag, uređaj za elektronsku naplatu putarine, koji košta 40 KM (20 EUR) i možete ga kupiti na naplatnim mestima u Jakupovcima, Prnjavoru i Kladarima.

Kada je u pitanju druga vrsta stimulativnog modela, odnosno mogućnosti da ostvarite popust, on je i sada u primeni, i iznosi 15%, ali će uskoro, kako saznaju Nezavisne, njegov raspon biti i do 25%.

- Dakle, ko god uzme uređaj tag te elektronski uplati, na primer, 100 KM (50 EUR) putarine, on ima za trošenje 115 KM. Međutim, stimulativni popusti će ubuduće iznositi do 25%, zbog, recimo, komercijalnih vozila, odnosno preduzeća, jer su veći korisnici - pojašnjava sagovornik Nezavisnih te dodaje da se popust odnosi na kompletnu mrežu auto-puteva.

Odlučite li se za neki od ova dva modela, osim što ćete ostvarivati uštedu, nećete se morati ni zaustavljati kod naplatnih kućica, što vam je takođe olakšica u smislu štednje vremena.

Podsetimo, pojedinačna cena putarine od Banjaluke do Gradiške za putnička vozila je 2,5 KM, a od Banjaluke do Doboja 7 KM (3,5 EUR).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.