Izvor: Nezavisne novine | Ponedeljak, 21.10.2019.| 16:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Putarina u Republici Srpskoj za one koji voze svaki dan biće jeftinija

(Foto: Mikica Šubara)
Ukoliko svakog dana vlastitim vozilom putujete, recimo, od Gradiške, Prnjavora ili pak Doboja prema Banjaluci, imaćete mogućnost da putarinu za auto-put plaćate po znatno nižim cenama, saznaju Nezavisne.

Naime, u toku je izrada Uredbe o visini putarine, koja utvrđuje visinu putarine na svih 106 kilometara auto-puta i to kroz zatvoreni sistem naplate, a početak njene primene očekuje se uskoro, odnosno do kraja oktobra.

Na raspolaganju će vam, naime, biti dva stimulativna modela - prvi su pretplatne karte, koje će važiti za putničke automobile i vozila poput motocikala i mopeda, a drugi se odnosi na popust, koji će biti i do 25%.

Ako se odlučite za status pretplatnika, koji je predviđen za tačno određenu relaciju, na primer Prnjavor - Banjaluka, na raspolaganju će vam biti periodične, mesečne i godišnje karte.

- Periodična karta obračunava se tako što se iznos putarine za određenu relaciju množi brojem kalendarskih dana u zahtevanom periodu i omogućava neograničen broj prolazaka u toku tog perioda na traženoj relaciji - pojasnili su za Nezavisne iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Mesečna karta važi za kalendarski mjesec, a obračunava se tako što se iznos putarine za određenu relaciju množi brojem 40 i omogućava neograničen broj prolazaka u toku mesec dana na toj relaciji.

Godišnja karta važiće od datuma kada je kupite, pa narednih godinu dana, a njena cena obračunava se tako što se iznos putarine za određenu relaciju množi brojem 400 i omogućava neograničen broj prolazaka na toj relaciji.

Da biste koristili ovu povlasticu, potrebno je da imate tag, uređaj za elektronsku naplatu putarine, koji košta 40 KM (20 EUR) i možete ga kupiti na naplatnim mestima u Jakupovcima, Prnjavoru i Kladarima.

Kada je u pitanju druga vrsta stimulativnog modela, odnosno mogućnosti da ostvarite popust, on je i sada u primeni, i iznosi 15%, ali će uskoro, kako saznaju Nezavisne, njegov raspon biti i do 25%.

- Dakle, ko god uzme uređaj tag te elektronski uplati, na primer, 100 KM (50 EUR) putarine, on ima za trošenje 115 KM. Međutim, stimulativni popusti će ubuduće iznositi do 25%, zbog, recimo, komercijalnih vozila, odnosno preduzeća, jer su veći korisnici - pojašnjava sagovornik Nezavisnih te dodaje da se popust odnosi na kompletnu mrežu auto-puteva.

Odlučite li se za neki od ova dva modela, osim što ćete ostvarivati uštedu, nećete se morati ni zaustavljati kod naplatnih kućica, što vam je takođe olakšica u smislu štednje vremena.

Podsetimo, pojedinačna cena putarine od Banjaluke do Gradiške za putnička vozila je 2,5 KM, a od Banjaluke do Doboja 7 KM (3,5 EUR).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.