NavMenu

Izvoz IKT usluga za osam meseci dostigao 913 mil EUR

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 21.10.2019. 14:20
Komentari
Podeli
(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Izvoz informaciono-komunikacionih usluga (IKT) iz Srbije beleži konstantan i stabilan rast sa tendencijom daljeg povećanja i za osam meseci ove godne dostigao je 913 mil EUR, što je duplo više nego u istom periodu 2016. godine i čak 26,4% u poređenju sa prethodnom godinom, saopštila je danas Vlada Srbije.

Ono što posebno ohrabruje je suficit u razmeni usluga koji je mnogo veći nego u tradicionalnim privrednim granama. U ovom trenutku, on iznosi skoro pola milijarde evra, veći je od suficita u razmeni roba u bilo kojoj oblasti, to pokazuje izveštaj Narodne banke Srbije (NBS) o platnom bilansu, navodi se u saopštenju.

IKT sektor, koji je bio u fokusu od samog početka Vlade premijerke Ane Brnabić, to će i nastaviti da bude, kao najperspektivnija privredna grana u Srbiji i jedan od najvećih pokretača privrednog rasta zemlje.

Vlada Republike Srbije je krajem 2016. godine formirala Ministarski Savet za IT i inovaciono preduzetništvo na čelu sa Anom Brnabić, koji je napravio plan za unapređenje IT sektora u Srbiji, u nameri da podrži ovaj sektor.

Pokrenuto je niz projekata za unapređenje obrazovanja, infrastrukture i pravnog okvira za razvoj IKT industrije.

Među najznačajnijim rezultatima Vlade u 2017, 2018. i 2019. godini za unapređenje IKT sektora, izdvajaju se: uvođenje informatike kao obaveznog predmeta od petog razreda osnovne škole, povećanje upisnih kvota na IT smerovima fakulteta za više od 20%, pokretanje izgradnje inovacione infrastrukture u koju je uloženo više od 100 mil EUR.

Takođe je sprovedena reforma poreskih zakona koja omogućava poreske olakšice pri ulaganju u istraživanje i razvoj, u startapove, kao i u intelektualnu svojinu.

U okviru reforme obrazovanja nastavlja se modernizacija, kako bi se mladi osposobili za poslove u 21. veku, a privreda bila konkurentnija. Od ove školske godine uveden brzi bežični internet u 500 škola. Trenutno postoji oko 10.000 digitalnih učionica, što pokriva oko 200.000 đaka. Specijalizovana IT odeljenja u gimnazijama širom Srbije pohađa oko 1.000 učenika, skoro šest puta više nego pre dve godine.

Vlada Srbije će nastaviti da radi na realizaciji projekata koje je ministarski IT Savet usvojio kao prioritetne i koji će doprineti dalljem razvoju IKT industrije u Srbiji, navedeno je u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.