Izvor: Politika | Sreda, 21.10.2009.| 11:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Polaganje Kembridž testova engleskog jezika u Srbiji od decembra kompjuterizovano

(Foto: b)

Britanac Majkl Karti, menadžer Univerziteta u Kembridžu, doživeo je veliko iznenađenje kada je juče (20. oktobar 2009. godine) ušao u taksi kako bi se prevezao do novobeogradskog hotela gde je držao predavanje na seminaru za nastavnike i profesore engleskog. Taksista je, naime, pokazao neverovatno dobro znanje engleskog, toliko dobro da ga je Karti pitao da li je živeo u inostranstvu.

- Nisam, samo sam položio "si-pi-i" - usledio je odgovor, na iznenađenje britanskog stručnjaka.

Reč je o jednom od najrigoroznijih ispita opšteg engleskog za strance na svetu, koji nekoliko puta godišnje zadaju stručnjaci Univerziteta u Kembridžu, a sprovodi ga najčešće Britanski savet. Možemo slobodno reći da onaj ko ga položi zna engleski gotovo isto kao neko kome je engleski maternji. "Si-pi-i"(CPE) sertifikat je veliki plus prilikom konkurisanja za posao i obrazovanje širom sveta, ali ne treba zanemariti ni druge kembričke ispite opšteg engleskog – mogu se polagati na još četiri, niža nivoa. Prošle godine u svetu je više od tri miliona kandidata polagalo ovih pet vrsta ispita. U Srbiji je na njih izašlo oko 5.500 ljudi.

Od decembra ove godine, u našoj zemlji biće uvedena značajna novina – ispiti na drugom nivou, "pi-i-ti", polagaće se bez papira i olovke. Stručnjaci i saradnici Univerziteta u Kembridžu, koji ovih dana slavi osam vekova postojanja, razvili su specijalni softver pomoću koga se upotreba engleskog, čitanje, pisanje i slušanje, standardni delovi kembričkih ispita testiraju preko računara. Svi odgovori idu na server u Kembridžu, a sistem kontrole je rigorozan. Ocenjivanje se nije menjalo, kao ni deo ispita na kojem kandidat priča sa sagovornikom. Usmeni deo testa se jedino ocenjuje u zemlji polaganja, a ocena se šalje u Kembridž.

– Treba samo da zamislite test na papiru prenesen na monitor kompjutera. Kandidati kažu da je pogodniji za korišćenje, jer je u skladu sa današnjim mentalitetom mladih, koji se dobro snalaze sa tehnologijom. Takođe, na ovaj način mnogo manje vremena prođe od trenutka kad se prijavite za ispit do momenta kada dobijete rezultate. Kandidati se sada prijave oko dve nedelje pre ispita, a rezultate dobiju četiri nedelje posle testiranja – objašnjava Karti za "Politiku".

– Nedavno smo u jednoj školi demonstrirali sistem, a profesor se uplašeno pitao "šta se sad ovde pritiska". Jedan đak je potom rekao "ma, ja ću, sedite", kompjuteri su deo njegovog života. A stariji ponekad misle da je Fejsbuk neka nova knjiga. Ipak, tokom vikenda držali smo u Beogradu seminar o kompjuterskom testiranju i srpski nastavnici su veoma pozitivno reagovali – objašnjava Karti.

Prednosti ovakvog načina polaganja su mnogobrojne, kaže naš sagovornik. Možete popraviti grešku ako je uočite, a kandidati osećaju da imaju više kontrole.

Naš sagovornik dodaje da namera nije da se ukine test na papiru, pa će kandidatu biti omogućeno da popunjava tradicionalni ukoliko želi.

Do sada je srpski ogranak Britanskog saveta organizovao kembričke ispite tri puta godišnje, a ubuduće će se, prema rečima Željka Jovanovića, menadžera za poslovni razvoj u ovom savetu, uz kompjutersko polaganje, neki ispiti održavati svakog meseca. Na taj način biće rasterećeni rokovi, jer, kako kaže Jovanović, teško je imati po 2.000 kandidata u jednom roku.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 21.10.09.)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.