Izvor: Blic | Ponedeljak, 21.10.2019.| 10:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zavod Moma Stanojlović mogao bi da postane regionalni centar za remont ruskih i NATO helikoptera

Ilustracija (Foto: Michael Rosskothen/shutterstock.com)
Vazduhoplovni zavod Vojske Srbije Moma Stanojlović u Batajnici početkom godine dobio je sertifikat francuskog Erbasa za remont helikoptera gazela, a u toku su pregovori o tome da postane regionalni centar za remont drugog Erbasovog helikoptera H-145M, ali i ruskih helikoptera Mi-8 i Mi-17.

Kako piše Blic, tako bi zavod postao jedan od retkih centara, ne samo u regionu, već i u Evropi, za popravljanje i održavanje letelica nekadašnja dva rivala, NATO i Rusije, čiji su odnosi i sada "zategnuti".

Međutim, sada i neke NATO zemlje imaju u svom sastavu nekadašnje sovjetske helikoptere, u čemu bi Moma mogao da vidi šansu.

- U ovom zavodu već se održavaju ruski helikopteri koji su u sastavu srpske vojske i to Mi-8, a delom se popravljaju i Mi-17. Bez obzira na visok kvalitet rada, potrebna su dodatna ulaganja kako bi Moma mogao da opslužuje sve vrste helikoptera. Problem je što Srbija nema veliki broj ruskih helikoptera, ali se oni nalaze u zemljama koje su članice NATO, pout Bugarske, Makedonije, Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore - rekao je ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski za Ria novosti.

Bivši ministar odbrane Bratislav Gašić i prvi zamenik direktora Federalne službe za vojnotehničku saradnju Ruske federacije Andrej Arturovič Bojcov potisali su još 2016. godine protokol o formiranju regionalnog centra za održavanje helikoptera ruske proizodnje, podseća urednik vazduhoplovnog portala tango Six Petar Vojinović. Ipak, taj dokument nije obavezujući.

Jedini od 13 zavoda i firmi mimo Rusije koji se bavi remontom helikoptera Mi-8 i Mi-17 koji je nama blizu nalazi se u Bugarskoj.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da Moma Stanojlović ima veću perspektivu kada je reč o popravci i održavanju gazele i H-145M, nego ruskih letelica.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.