Izvor: Večernje novosti | Ponedeljak, 21.10.2019.| 09:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi Sad ukida plastične kese od 2021. - Proizvođači da postepeno prelaze na biorazgradive materijale

Ilustracija (Foto: GLRL/shutterstock.com)
Skupština Novog Sada usvojila je odluku kojom se na teritoriji Novog Sada od 1. januara 2021. godine zabranjuje korišćenje plastičnih kesa za isporuku robe na mestu njene prodaje, osim onih koje su biorazgradive, odnosno proizvedene u skladu sa odgovarajućim pravilnikom.

Kako je precizirano u odluci gradskog parlamenta, taj propis se odnosi na sva maloprodajna i veleprodajna mesta, kao i pijačna mesta registrovana za prodaju robe i usluga.

- Novi Sad će biti prvi grad u Srbiji koji će krenuti tako ofanzivno i radikalno u ovoj oblasti. Želimo da budemo što efikasniji u zaštiti životne sredine - poručio je gradonačelnik Miloš Vučević, pozivajući proizvođače plastičnih kesa da postepeno prelaze na biorazgradive materijale, budući da za tu preorijentaciju ima dovoljno vremena.

Grad je spreman da pomogne privredi u pripremi za sprovođenje odluke, koja je od veoma velikog ekološkog značaja.

U tom pogledu, kako je rekao Vučević novinarima, privode se kraju pripreme za izgradnju regionalne deponije smeća, što je neophodan uslov za sanaciju aktuelnog gradskog smetlišta, koje se nalazi neposredno uz auto-put i puni se decenijama.

- Raspisan je tender za izradu studije izvodljivosti za regionalnu deponiju i očekujemo da ubrzo, posle neophodne procedure, počne izgradnja - istakao je gradonačelnik.

Kontrolu, odnosno inspekcijski nadzor nad primenom odluke o zabrani korišćenja plastičnih kesa, obavljaće Gradska uprava za inspekcijske poslove.


Kazne do 150.000

Za kršenje odluke o zabrani upotrebe plastičnih kesa propisane su novčane kazne. Tako će za prekršaj pravno lice platiti 150.000 dinara, a kazna za odgovornu osobu iznosi 25.000. Za preduzetnike je predviđen kazneni iznos od 75.000 dinara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.