NavMenu

Vozovi ubrzavaju na prugama u srednjem Banatu

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 21.10.2019. 08:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Federico Rostagno/shutterstock.com)Ilustracija
Akcionarsko društvo Infrastruktura železnice Srbije saopštilo je da je u poslednjih godinu i po dana u razvoj železničke infrastrukture na teritoriji Vojvodine uloženo nekoliko stotina miliona evra. Više projekata urađeno je i u srednjem Banatu.

Кako navode u ovom preduzeću, u Vojvodini je u proteklih godinu i po dana završena rekonstrukcija ukupno 129 kilometara regionalnih pruga, a u toku je rekonstrukcija dodatnih 67 kilometara. Do kraja godine očekuje se rekonstrukcija još 15,5 kilometara regionalnih pruga. Vrednost ovih projekata je oko 92 mil EUR.

Infrastruktura železnica Srbije završila je rekonstrukciju 105 kilometara pruge Pančevo - Orlovat - Rimski Šančevi - Novi Sad. Na taj način je omogućeno da se kompletan teretni železnički saobraćaj sa pruge Stara Pazova - Novi Sad, zbog radova na izgradnji pruge za velike brzine, preusmeri na pomoćni prevozni pravac Pančevo - Orlovat - Rimski Šančevi - Novi Sad.

Nakon rekonstrukcije pruge Pančevo - Orlovat - Novi Sad, brzina vozova na ovom pravcu u teretnom železničkom saobraćaju je sa 30 kilometara povećana na 60 kilometara na sat, a pruga je osposobljena za brzine od 80 kilometara na sat. Osim toga, povećano je i osovinsko opterećenje ove pruge sa 18 na 22,5 tona po osovini.

Posao na deonici Orlovat - Zrenjanin bio je deo rekonstrukcije pruge Pančevo - Orlovat - Rimski Šančevi, sa železničkom deonicom od Orlovata do Zrenjanina. Rekonstrukcija ove pruge završena je 25. oktobra prošle godine. Nakon rekonstrukcije, pruga je osposobljena za brzine od 80 kilometara na sat, a njena nosivost povećana je sa 18 na 22,5 tona po osovini. Pruga je pre toga bila u izuzetno lošem stanju, a prosečna brzina vozova bila je oko 20-30 kilometara na sat, sa većim brojem deonica gde su se vozovi kretali brzinom od svega 10 kilometara na čas.


Počela je rekonstrukcija 28,5 kilometara pruge Кumane – Banatsko Miloševo, između Zrenjanina i Кikinde.

Infrastruktura železnice Srbije je u proteklih godinu i po dana automatizovala i ukupno šest putnih prelaza u Vojvodini, i za to izdvojila oko 1 mil EUR. Od toga, dva se nalaze u Srednjobanatskom okrugu, odnosno u Perlezu i Tomaševcu. Uređene su i stanične zgrade u Perlezu i Farkaždinu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.