Izvor: B92 | Nedelja, 20.10.2019.| 11:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vučić nakon posete Medvedeva - "Nabavljamo PVO sisteme i bespilotne letelice"

Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je gostujući u "Jutru" Prva TV, nakon posete premijera Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva, osvrnuo se na sporazume koji će se realizovati narednih godina, preneo je B92.

Prema njegovim rečima, sa premijerom Ruske Federacije, naši zvaničnici su razgovarali i o vojno-tehničkoj saradnji.

Kako je istakao, posle razgovora sa visokom delegacijom Rusije, možemo da računamo na nove PVO sisteme, a očekuje se i nabavka bespilotnih letelica.

- Jačamo naše kapacitete. To je način da sačuvamo našu zemlju - rekao je Vučić.

- Pre šeset godina godina imali smo samo samo jedan operativan Mig-29 i dva Mig-a 21. Od borbene avijacije, gotovo nismo imali nijedan presretač. U međuvremenu stigli su migovi iz Rusije, školske avione G4 smo obnovili. U sastavu RV se nalaze i školski avioni Laste. Ljudi vide razliku. Oseća se ekonomski napredak. Veće su plate za voljnike. Vojska sada ima nove Nore, Lazare... - naveo je on.

Kako je uoči posete Medvedeva za B92 rekao vojno-politički analitičar Vlade Radulović, razgovaraće se o kupovini PVO sistema kratkog dometa "Pancir S1".

Što se tiče "Pancira S1", reč je o sistemu on može da dejstvuje u radijusu od 20 kilometara, a gađa ciljeve do 15.000 metara u visinu.

- Pancir S1 se koristi za zaštitu strateških objekata, zaštitu komandnih centara, sistema komunikacija i sistema dugogo dometa - objasnio je Radulović.

Rusija nam jača i vazduhoplovstvo.

- Srbija od Rusije treba da dobije pored 3 helikoptera Mi-17, još četiri desantno-jurišna helikoptera Mi-35 -rekao je Radulović, navodeći da je to kratokorčni plan, a dugoročno, Srbija će nastaviti da nabavlja po jednu do dve letelice svake naredne godine.

Radulović očekuje da u narednom periodu budu intezivirani razgovori oko kupovine PVO sistema srednjeg i dugog dometa, kao što su BUK ili eventualno S-400.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.