NavMenu

Sa Rusima potpisani važni železnički sporazumi - Nastavak modernizacije barske pruge i kredit za gradnju dispečerskog centra

Izvor: Beta/Tanjug Nedelja, 20.10.2019. 11:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kikovic/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je u okviru posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji, sporazum o nastavku modernizacije barske pruge.

Mihajlović je potpisala Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta modernizacije barske pruge potpisala sa generalnim direktorom Ruskih železnica Olegom Belozjorovim, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- Sa Ruskim železnicama do sada smo modernizovali oko 200 kilometara pruga u Srbiji. Danas potpisanim sporazumima krećemo u nove projekte vredne 230 mil EUR, koji će se finansirati iz novog ruskog kredita za železnicu - rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je Barska pruga, uz železnički Koridor 10, najvažniji železnički pravac koji Srbiju povezuje sa regionom, a ukupna dužina deonice koja će biti obnovljena iznosi 209,8 kilometara.

- Sa Ruskim železnicama rekonstruisali smo već 77,6 kilometara deonice od Resnika do Valjeva, a modernizacijom cele barske pruge kroz Srbiju vratićemo brzinu vozova na 100 km/čas sve do granice sa Crnom Gorom - rekla je Mihajlović.

Tokom posete premijera Medvedeva potpisana su još dva sporazuma u oblasti železnice, i to o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije, vrednog 172,5 mil EUR, uz učešće iz budžeta Srbije u iznosu od 57,5 mil EUR, što je ukupno 230 mil EUR.

Novi zajam odnosi se na projektovanje i izgradnju novog dispečerskog centra na železnici, izradu projektno-tehničke dokumentacije za nastavak rekonstrukcije barske pruge i izgradnju elektrotehničke infrastrukture na deonici brze pruge Beograd-Budimpešta, od Stare Pazove do Novog Sada.

Jedinstveni dispečerski centar će implementaciju novih tehnologija za upravljanje prevoznim procesom i stalnu kontrolu saobraćaja vozova, povećaće propusnu moć železničke pruge, optimizovati troškove korišćenja i povećati bezbednost saobraćaja na evropskim saobraćajnim koridora 10 i 11, saopštilo je preduzeće RŽD Internešnel.

Sporazum predviđa izvođenje niza radova koji obuhvataju izgradnju mreže dispečerskih centara za upravljanje saobraćajem, implementaciju automatizovanog sistema za upravljanje, modernizaciju železničke elektro komunikacije i druge radove, dodaje se u saopštenju.

Ugovor koji se odnosi na izradu projektno-tehničke dokumentacije vredan je 9,48 mil EUR, a potpisali su ga v. d. generalnog direktora Infrastrukture železnice Srbije Miroljub Jevtić i generalni direktor RŽD International Sergej Pavlov.

Direktor Ruske železnice Oleg Belozerov izjavio je da su sporazumi koji su tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji, potpisani sa srpskim Ministarstvom saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture značajno unaprediti saradnju dve strane.

- Potpisali smo dva značajna dokumenta koji dovode našu saradnju do sledećeg nivoa. Spremni smo da otpočnemo aktivan razvoj novog velikog projekta - istakao je Belozerov posle potpisivanja sporazuma o nastavku modernizacije pruge Beograd-Bar i ugovoru o kreditu za izgradnju jedinstvenog dispečerkskog centra Železnice Srbije.

Mihajlović je ranije za Tanjug rekla da se očekuje da krajem sledeće godine počnu radove na delu pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom.

- To je najteža deonica, ima više od sto tunela, ali nadamo se da ćemo posle dve godine završiti rekonstrukciju - kazala je Mihajlović govoreći o modernizaciji dela pruge Beograd-Bar.

Naglasila je da će posle rekonstrukcije vozovi na tom delu pruge Beograd-Bar saobraćati brzinom od oko 110-120 kilometara na sat, dok sada dostižu brzinu između 15 i 30 kilometara na sat.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.