Izvor: Tanjug | Subota, 19.10.2019.| 12:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prva struja i toplotna energija iz TE-TO u Pančevu krajem 2020.

Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)
Izgradnja prve termoelektrane - toplane (TE-TO) na prirodni gas u Srbiji teče po planu, kažu u Gasprom energoholding Srbija i dodaju da je do sada realizovano 71% ove 180 mil EUR vredne investicije.

- U toku su istraživanja i provera ekonomske opravdanosti nekoliko lokacija u Srbiji za izgradnju novih elektrana, što je u vezi sa planiranim puštanjem u rad gasovoda Turski tok - rekao je Tanjugu direktor ove kompanije u Srbiji Aleksandar Varnavski.

- Ti poslovi se obavljaju na osnovu memoranduma koji je Gasprom energoholding potpisao sa Ministarstvom rudarstva i energetike, a čiji je cilj saradnja na razvoju energetike u Srbiji - objašnjava Varnavski.

Izgradnje prve ovakve kompanije van Rusije teče po planu, a početak komercijalnog rada može se očekivati u četvrtom kvartalu sledeće godine.

- Sada su na samom kraju svi građevinski radovi na objektu TE-TO, počela je da pristiže glavna oprema. Na terenu se nalaze dve montirane gasne turbine, generator gasne turbine, a monitaran je jedan deo utilizatora. Očekujemo da sva oprema stigne do kraja ove godine - rekao je Varnavski.

Kapacitet TE-TO, odnosno njena snaga, biće 196 megavata a elektrana će proizvoditi toplotnu energiju kojom će biti snabdevana NIS Rafinerija nafte u Pančevu.

Takođe, biće proizvođena i električna energija koja će se prodavati državi, odnosno na tržištu Srbije.

Glavni akcionar firme koja gradi TE-TO u Pančevu je Gasprom energoholding, inače najveća energetska kompanija u Rusiji i najveća na svetu po proizvodnji toplotne energije, rekao je Varnavski.

Početak izgradnje TE-TO bio je u martu ove godine, a izvođač radova je kineska kompanij Shangai Electric Group, treća po veličini u Kini.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.