Izvor: B92 | Petak, 18.10.2019.| 13:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stiže nova sorta američke jabuke - Sveža i do godinu dana

Ilustracija (Foto: Suzana Obradović)
Kad se govori o višemilionskoj marketinškoj kampanji za lansiranje nove sorte jabuka, svako bi prvo pomislio da je reč o novom mobilnom telefonu kompanije Apple.

Ali, zapravo, reč je o američkoj sorti jabuke comic crisp koja bi uskoro mogla zavladati svetom.

Ova crvena lepotica, piše Novac.hr, trenutno je dostupna isključivo u SAD, a kako se čini, početkom iduće godine stiže i na police svih svetskih dućana.

Dobijena je ukrštanjem dveju već postojećih sorta jabuka, kako bi se stvorila još slađa, hrskavija i sočnija voćka koja, ako se skladišti na odgovarajući način, može ostati sveža i do godinu dana.

U lansiranje ovog proizvoda uloženo je više od 10 mil USD. Koliko su proizvođači uvereni u uspeh svog 'svetog grala' pokazuje i činjenica da su se kladili na nju i stavili gotovo 40 mil USD.

- Uvereni smo u njen uspeh, postaće novi svetski hit - ističu uzgajivači.

Iako je ova jabuka, zapravo, nastala još davne 1997. godine na plantaži državnog fakulteta u Vašingtonu, koja je ujedno i najveće uzgajalište jabuka u SAD, dugo nije bila dostupna na tržištu. Tek je pre dve godine prvi put postala dostupna za komercijalnu sadnju.

U tom trenutku tražnja za njom je bila toliko velika da su se srećni dobitnici izvlačili nasumično putem kompjuterskog programa.

Danas širom Vašingtona raste više od 12 miliona stabala ovog drveta, a voćnjaci prekrivaju oko 12.000 hektara. Procenjuje se da će uzgajivači od prodaje ukupno prihodovati 30 mil USD.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.