Izvor: Tanjug | Petak, 18.10.2019.| 12:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sledeće nedelje otvaranje novog kopa Radljevo u Kolubari - Nastavak gradnje u Kaleniću 2020.

Ilustracija (Foto: ArturNyk/shutterstock.com)
Od uglja iz Rudarskog basena Kolubara proizvede se 52% ukupne električne energije u Srbiji, a v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić kaže da će iduće sedmice u Kolubari biti zvanično biti pušten u rad novi kop Radljevo.

Na Trećoj stručnoj konferenciji "Investicije i zaštita životne sredine" u organizaciji Balkanmagazina, Grčić je rekao da kop Radljevo, kao i postojeći kop Polje E, garantuju budućnost i održivost Kolubare, a samim tim i budućnost EPS-a, uz unapređenje svakog proizvodnog sistema u cilju zaštite životne sredine.

- Kop Radljevo, sa svojih ispitanih i sigurnih zaliha od oko 350 miliona kubika uglja, spreman je za otvaranje. U toku sledeće nedelje ćemo ga zvanično pustiti u rad - najavio je Grčić.

Na Polju E već je počelo iskopavanje, a Grčić navodi da će u taj kop biti ulaženo oko milijardu evra u narednih nekoliko godina.

Zalihe uglja u Kolubari su minimum 2,1 milijardi tona i taj rudarski basen godišnje obezbedi oko 30 miliona tona uglja, a da bi se, kaže Grčić, Kolubara danas održala nisu dovoljne samo brojke koje pokazuju tonu proizvedenog uglja, nego je neophodno brinuti i o zaštiti životne sredine.

Objasnio je da je zato neophodno unaprediti svaki proizvodni sistem u skladu sa najmodernijim rudnicima u Zapadnoj Evropi.

- Zato je pri kraju realizacija 'Zelenog projekta' ili ono što mi zovemo 'upravljanje kvalitetom uglja' - rekao je Grčić.

Kako je rekao, "Zeleni projekat" u Kolubari počinje u decembru, i to sa polovinom kapaciteta, dok će tokom 2020. proraditi punim, maksimalnim kapacitetom.

Grčić kaže da se RB Kolubara prostire na 600 kvadratnih kilometara, od kojih oko 100 kilometara kvadratnih zauzimaju sami kopovi.

Za površinske kopove je rekao da su živ sistem i da se stalno pomeraju, a da samo njihovo pomeranje podrazumeva čitav niz komplikovanih i skupih radnji, poput izmeštanja delova reka, izmeštanje pruge, saobraćajnica i drugih objekata.

Grčić očekuje da će radovi na nastavku gradnje termobloka u Kaleniću u TE Kolubara B početi 2020. godine, dok je za TE u Velikim Crljenima rekao da se mora "skinuti" sa mreže.

Precizirao je da se taj stari objekat u Velikim Crljenima neće uklanjati sa mreže dok se ne izgradi novi objekat u Kaleniću.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.